Maria Johansson och Malin Karlsson vill hjälpa kvinnor i Uganda. Foto: Privat.
Publiknätverket

Varbergare fixar menskoppar till Uganda

2:17 min

Att få tag i hygieniska och bra mensskydd är inte en självklarhet för alla tjejer och kvinnor runt om i världen. Det försöker Malin Karlsson från Varberg ändra på.

– Vi försöker samla in pengar från Sverige för att kunna dela ut menskoppar till fattiga flickor i Uganda, förklarar Malin Karlsson.

Varför är menskoppar så bra?

– Det är ett hygieniskt och kostnadseffektivt alternativ, men tyvärr är de inte tillgängliga i hela landet, säger Malin Karlsson.

Hon praktiserar på Reproductive health Uganda i landets huvudstad Kampala, och under sin praktik har hon sett att tjejerna inte har tillgång till hygieniska mensskydd framför allt på grund av fattigdomen. Istället tillverkar de egna bindor och tamponger som de tvättar och återanvänder, vilket kan bli ett problem i områden där det inte finns tillgång till rent vatten.

– Det kan leda till hälsoproblem. Skydden är inte säkra mot läckage och eftersom menstruation är stigmatiserat och tabubelagt i Uganda leder det till att tjejer har en hög skolfrånvaro, uteblir från viktiga prov eller hoppar av skolan helt, säger Malin Karlsson.

Nu har Malin Karlsson dragit igång ett välgörenhetsprojekt tillsammans med sin kollega Maria Johansson och håller på att samla in pengar för att kunna distribuera gratis menskoppar till kvinnor och tjejer i Uganda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista