Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Swefilmer
Två män som påstås ha stått bakom sajten Swefilmer åtalades i dag. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Rättegången om Swefilmer

Två män åtalade för piratströmningssajt

Männen ska ha tjänat pengar
1:40 min

Åklagaren kräver 14 miljoner kronor och samtidigt vill rättighetsinnehavarna ha 10 miljoner i skadestånd.

Två män, varav en 22-årig från Kungsbacka, åtalas i dag för att de ska ha varit inblandade i sajten Swefilmer. Sajten visade så kallad strömmad film eller streaming, som betyder att filmer inte behöver laddas ner utan kan visas direkt i webbläsaren, utan upphovsmännens godkännande. Totalt gäller åtalet över 1 400 filmer som ska ha visats på sidan.

Den andra mannen är dessutom åtalad för grov penningtvätt.

Kammaråklagare Anna Ginner säger att männen ska ha tjänat pengar på verksamheten.

– Det har främst skett genom annonsintäkter, men det har även kommit in inkomster i vad man kan kalla donationer. Att man betalade för ett vip-medlemskap på sidan som innebar att man kunde se lite nyare filmer och även kommentera på sidan, säger Anna Ginner.

Åtalet kräver också att 14 miljoner kronor ska förverkas, som innebär att pengarna tillfaller staten. Detta eftersom att de tjänats på brottslig verksamhet. Anna Ginner vill inte svara på vad hon kommer yrka på för straff, men säger att ett så pass allvarligt brott bör ge fängelse.

Förutom detta har även rättighetsinnehavarna möjlighet att kräva skadestånd. Henrik Pontén är jurist på Rättighetsalliansen som företräder filmbolagen. Han säger att de redan lämnat in ett skadeståndsanspråk.

– Vi yrkar regelmässigt på skadestånd och gör det normalt på en film och det är knappt 10 miljoner i denna process. Sen är det möjligt att komma tillbaks med ytterligare krav, säger Henrik Pontén.

Henrik Pontén förklarar att nivån på skadeståndskravet bygger på beräkningsmodellen som använts vid tidigare rättsfall, bland annat den i Pirate Bay-målet.

Claes Kennedy företräder en av männen och kommenterar åtalet mot honom.

– Han kommer naturligtvis att kvarstå vid den inställning han har att han har varit med och tillgängliggjort ett visst antal filmer. Hur vi kommer ställa oss till åtalet i övrigt kan jag inte svara på nu för jag har inte hunnit gå igenom åtalet ordentligt, säger Claes Kennedy.

Vi har sökt den andra åtalades advokat för en kommentar.

Relaterat

Mer om Rättegång om Swefilmer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".