Tidigt mål gav AIK segern mot Halmstad

1:57 min

AIK slog Halmstad borta i en stora delar trist och händelsefattig match där Henok Goitom tvingades kliva av knäskadad.

Det blev en händelserik inledning på matchen mellan Halmstad och AIK. Gästerna som tog ledningen redan i den femte minuten sedan halmstadsförsvaret slarvat rejält.

En rensning gick rakt på en lagkamrat och Johan Blomberg höll sig framme och vinklade in bollen bakom Isak Pettersson.

– En väldig tillfällighet, bollen bara dimper ner framför mig, säger Johan Blomberg om målet till Radiosporten.

Ett par minuter senare låg AIK:s Henok Goitom, som fick starta på Ishizakis bekostnad, och grinade illa och tog sig mot knät efter en duell.

Han kom på benen igen efter en stund, men tvingades några minuter senare att halta av och ersättas av just Ishizaki.

 Sedan blev det en ganska händelsefattig halvlek.

– Det verkar inte finnas något självförtroende i Halmstad, man slår ibland passningar som är helt galna. Men AIK är alldeles för dåliga att profitera på det, det verkar som man kommit till Halmstad för att försvara sig. Då blir det som nu, ganska händelsefattigt och trist, tyckte Radiosportens kommentator Per Kahl.

Halmstad fick en jättechans till kvittering i den 27 minuten sedan AIK schabblat i försvaret. Sead Haksabanovic försökte runda Oscar Linnér, som dök ner och la vantarna på bollen framför fötterna på Haksabanovic.

– Jag borde ha skjutit istället för att försöka dribbla honom, säger Sead Haksabanovic till Radiosporten.

På tilläggstid avslutade AIK med en vass målchans sedan Ishizaki skojat friskt med halmstadsförsvaret och spelat fram Johan Blomberg i straffområdet. Avslutet fastnade dock på Fredrik Liverstam.

Den andra halvleken började i samma anda som den första. Händelsefattigt och okreativt.

– Det är för mycket med elva mittfältare, det kanske är en anledning till att matchen blivit tråkig, analyserade Per Kahl i början av halvleken.

– Markanen hade två chanser att utöka AIK:s ledning. Den första nickade han i ribbans överkant och den andra parerade Pettersson med en fin räddning.

Matchen kom sedan igång något. AIK fick ingång sitt anfallsspel och etablerade tryck mot hemmalaget.

Ju längre halvleken led började Halmstad skapa allt mer i sin jakt på kvittering. Den bästa chansen fick  Ahlo som blev frispelad med Linnér, som dock kunde styra ut avslutet till hörna.

– Från att ha varit tafatta hittar Halmstad vägar igenom, men då har man så klart också släppt på handbromsen, rapporterade Per Kahl.

Ishizaki hade också en bra chans att avgöra matchen med cirka tio minuter kvar, men Pettersson räddades återigen med en fin parad.

AIK:s Nisse Johansson åkte ut på tilläggstid efter att ha snackat till sig sitt andra gula. Men tiden blev för kort för Halmstad att hinna utnyttja det.

– Vi släpper till väldigt lite chanser. Det offensiva spelet lämnade mer att önska, men defensivt fungerar det bra, summerade målskytten Blomberg AIK:s insats.

– De gör ett mål som är ren tur. Sedan tycker jag att vi håller tätt bakåt, men vi skapar inte så bra chanser, sammanfattade Sead Haksabanovic.


 

Halmstad-AIK 0-1(0-1)
0-1 Johan Blomberg (5).

Utv, AIK: Nils-Eric Johansson (90, två varningar).

Varningar, Halmstad: Ivo Pekalski, Marcus Johansson.
AIK: Kristoffer Olsson, Simon Thern, Oscar Linnér, Daniel Sundgren.

Domare: Kristoffer Karlsson, Höganäs.
Publik: 5 438.

Halmstad (4-4-2): Isak Pettersson - Adnan Kojic, Fredrik Liverstam (Rebin Asaad 69), Marcus Johansson, Andreas Bengtsson - Nikolai Alho (Gabriel Gudmundsson 83), Aboubakar Keita, Ivo Pekalski (Alexander Berntsson 79), Marcus Mathisen - Alexander Ruud Tveter, Sead Haksabanovic.

AIK (5-3-2): Oscar Linnér - Daniel Sundgren, Jesper Nyholm, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Stipe Vrdoljak - Johan Blomberg, Kristoffer Olsson, Simon Thern (Anton Salétros 77) - Henok Goitom (Stefan Ishizaki 13, Sauli Väisänen 86), Eero Markkanen.