Irakkriget

En av de påtagliga och brutala konsekvenserna av 11 september och kriget mot terrorismen blev invasionen av Irak. Kriget som följde har vi skildrat kontinuerligt i Konflikt, där vi sänt reportage om såväl flyktingkatastrofen, oljan som det politiska maktspelet inne i och utanför landet. Här hittar du ett axplock av de många programmen.

  • Intervju med Faleh Abdul Jabbar, forskare och författare till en rad böcker om Irak, grundare av the Iraqi institute for staratgic studies. Och om den man som utpekades som ledare för AL Qaida i Irak; Abu Musab al Zarqawi. Samtal med journalisten och forskaren Loretta Napoleoni som skrivit boken om myten som byggdes kring honom. Intervju också med George Packer, författare till boken ”Assassins gate” om upptakten till Irakkriget. Kommentarer av Eftekhar Alhusseini, Irak Solidaritet, Stefan Ring, Försvarshögskolan och Khaled Bayoumi, forskare i Lund.

  • Om "The surge" - den amerikanska truppförstärkningen som skulle få slut på kriget i Irak. Hör general Pethreaus dåvarande planeringschef och röster från Najaf och Bagdad. Lyssna särskilt till Johanna Sjövalls reportage med irakiska flyktingar som hamnat i Flen.

  • De hundratusentals människor som nu söker den utlovade friheten utanför Irak. Men försvinnande få får asyl i Europa och USA. Hör den irakiske filmaren Hana al-Bayaty och reportage från flyktingarnas vardag i Sverige.

  • Utförsäljningen av Iraks naturresurser har påbörjats, men vem bestämmer till vilket pris? Hör irakiska parlamentariker, aktivister i exil och den före detta oljeministern Issam al-Chalabi, numera konsult.

  • Vilka blev konsekvenserna av USA:s uttåg från de stora städerna? Hör svensk-irakier som samlar sig till protest och ett reportage av Randi Mossige-Norheim som följer upp hur det gått för avvisade irakier som skickats tillbaka med tvång.

  • Det som kallats ett ödesval. Hör Urban Hamids reportage från Basra, porträttet av den kontroversielle politikern Ahmed Chalabi och intervjun med Maha Ahmed, som vill bli parlamentsledamot.

  • Obama drar tillbaka trupperna, men är kriget vunnet? Hör den desillusionerade journalisten George Packer som från början stödde invasionen, och hör reportage från Kina om hur Irakkriget förstärkt den skiftande maktbalansen mellan Kina och USA. Och lyssna särskilt till Cecilia Uddéns reportage om hur affärsmän i Iraks grannländer nu vill kränga pizza i Bagdad.

  • Ny amerikansk strategi lanseras, men vem gynnar den? Hör en av arkitekterna till Irakkriget, general Jack Keane. Intervju med Patricia Foulkrod som regisserade dokumentären The Ground Truth med amerikanska krigsveteraners berättelser från Irak, och reportage om livet idag för irakiska flyktingar som bosatt sig i Södertälje.

  • Vilka står bakom den och vad vill de? Hör motståndsmän i Damaskus och Köpenhamn som försöker sprida sitt budskap, och hör den irakiska utrikesministern som öppnar för förhandlingar. Reportage om de irakiska kvinnorättsaktivisternas syn på motståndsrörelsen.

  • Irakier förföljs och mördas om de arbetar på uppdrag av de amerikanska styrkorna, men nekas ändå asyl i USA. Intervju med biståndsarbetaren Kirk Johnson som upprättade listan som kallats världens sorgligaste, namn efter namn på personer som är i akut behov av skydd. Hör också advokater i Sverige som kämpar för att irakier ska få flyktingstatus.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista