Guantanamo

Guantanamobasen på Kubas östliga spets har sedan 2002 blivit ett fångläger för personer som USA misstänker är terrorister. Människorna som hålls fångna där betecknas som "fientligt stridande" och har inte fått sin sak prövad i vanliga domstolar. Vi har skildrat förhållandena i Guantanamolägret och dess konsekvenser för den internationella rättsordningen i en rad program, som du hittar här.

  • Obama lovar att fängelset ska stängas ner, vad händer nu och vilka blir svårigheterna för USA och Europa? Hör Clive Stafford Smith, advokaten som representerar över 30 fångar, och hör den förre CIA-agenten Michael Scheuer som var en av upphovsmännen till systemet med utomrättsliga gripanden.

  • Vad blir kvar när fängelset stängs och hur ser livet ut nu för de som suttit där? Hör Moazzem Begg, brittisk medborgare som satt fängslad i Bagramfängelset och på Guantanamo, och hör om 23-årige Omar Khadr som suttit på Guantanamo en tredjedel av sitt liv.

  • I konflikts bevakning av Guantanamo har en serie reportage spelat en stor roll. Det är Konflikts reporter Randi Mossige Norheim som ända sedan 2006 har följt framförallt den tidigare Guantanamofången Adil Hakimjans öde. Han blev tillsammans med fyra andra oskyldiga fångar skickade till Albanien 2006, efter att de blivit släppta från fängelset på Guantanamo. Eftersom inga andra länder ville ta emot dem skickades de till Albanien, ett land de inte hade någon anknytning till. I utbyte lovade USA att Albanien skulle få Nato-medlemskap och en okänd summa pengar. De fem männen fick inte lämna Albanien, men en av dem, Adel Hakimjan bor sedan 2007 i Sverige. Konflikts reporter Randi Mossige Norheim har gjort flera reportage om Adel och de andra uighurernas öde. Här hittar du dem.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista