AfPak

Afghanistan och Pakistan har åren efter 11 september 2001 allt oftare kategoriserats som två länder med en delad problematik som kräver en gemensam politik från det internationella samfundet. Därav den semantiska sammanslagningen "Afpak". Konflikt har sänt en mängd program om kriget i Afghanistan och motståndrörelsen i Pakistan. Vi har också försökt reda ut vad som egentligen händer i gränsområdet mellan de båda länderna. Här hittar du en del av de programmen.

  • Går drömmarna att kombinera med den afghanska verkligheten? Hör röster från London och Kabul om västs orealistiska förväntningar, och hör anekdoter från 60-talets Afghanistan. Hör också om västerländsk kulturexport av talangjakter på TV.

  • Två länder som kräver en gemensam politik. Hör militäranalytikern Ayesha Siddiqa och journalisten Shireen Mazari som har helt olika bilder av omvärldens roll i Pakistan. Hör också överste Olof Granander direkt från den svenska basen i Mazaar-i-Sharif.

  • Hur vinner man ett krig mot en svårdefinierad fiende? Hör David Kilcullen, officer och en av uppfinnarna av det som på militärspråk kallas counterinsurgency, och hör om den prisbelönade dokumentärfilmen Humain Terrain, som handlar om det amerikanska försöket att föra ett mer mänskligt krig.

  • Inte bara kriget på marken ska vinnas, kriget om opinionen i Europa och USA är lika viktigt. Hör om NATOs försök att påverka akademiker och journalister med betalda informationsresor. Hör också svenska riksdagsledamoter och biståndsarbetare berätta om sina bilder av Afghanistan, och vad som påverkar vilken bild de får. Till sist - hör afghanernas åsikt om den mediabild som ges i väst.

  • Terrorattentaten ökar trots USA:s militära närvaro. Reportage med reaktioner inifrån ett allt mer räddhågset Kabul, där kritiken växer mot den internationella insatsen. Hör också författaren Ahmed Rashid som menar att NATO dödar allt fler men åstadkommer allt mindre.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista