Den ideologiska frontet

Världen har efter den 11 september 2001 förändrats på många plan. Vi har upplevt två krig, hört om olagliga fångtransporter, hemliga fängelser, sett hur tortyr och bristfälliga rättegångar blivit vardagsmat och lärt oss nya juridiska termer, som "fientligt stridande". Men även våra tankar och idéer har påverkats under de gångna åren, i vissa fall har detta skett medvetet och i andra fall har hela det offentliga samtalet förskjutits utan att någon märkt det förrän långt senare. Här har vi samlat olika program vi gjort som på olika sätt berör den ideologiska, religiösa och mediala utveckling som världen gått igenom de senaste 10 åren.

 • Ur det allra första Konflikt. Randi Mossige Norheims reportage om ”Den tysta minuten”. Hon återvänder till den 14 september 2001 när hela Europa uppmanades till tre tysta minuter för att hedra de som dog i terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Och hon fann svenska skolor som var splittrade.

 • Cecilia Uddén intervjuar författaren Ian Buruma med anledning av boken ”Occidentalism” som han skrivit tillsammans med israeliske Avishai Margalit. I boken försöker de svara på frågor som ”Varför hatar så många muslimer väst”, vilka fördomar finns gentemot väst? Och sedan också samtal om väst föreställningar och vanföreställningar om länder och folk i mellanöstern och arabvärld; ”orienten”. Samtalar med Cecilia Uddén gör Ozan Sunar, då kulturchef SVT, men också initiativtagare till kulturföreningen Re:Orient, Anna Dahlberg, ledarskribent Expressen och Per Wirtén, då chefredaktör för tidskriften Arena.

 • Om bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Bagdad, där amerikanska vakter förnedrar irakiska fångar. Cecilia Uddén samtalar med Cordelia Edvardson, fd mellanösternkorrespondent Svenska Dagbladet, Mustafa Can, journalist och författare samt Carl Rudbeck, då på tankesmedjan Timbro.

 • Cecilia Uddén intervjuar Essam el Eryan, då talesman för det muslimska brödraskapet i Egypten om den kritik mot radikal islamism som uppstod i samband med terrordådet i Beslan i Nord-Ossetien och sedan intervju med författaren till boken ”Terror and Liberalism”; Paul Berman. Han talar om att USA:s krig mot terrorn som ett krig mot fascismen. Och försvarar den amerikanska krigföringen i Irak.

 • 050409 Cecilia Uddéns reportage om en tidig ”arabisk vår”. På tvåårsdagen av stötandet av Saddam Husseins staty på Firdaus-torget i Bagdad skildrar Cecilia Uddén på Mellanösternresa de nya demokrativindar som det talades om då, för sex år sedan.

 • Om protesterna mot den påstådda skändningen av Koranen i Guantanamo, som påstods ha spolats ner på toaletten. Intervju med Clintons förre rådgivare Sidney Blumenthal och den israeliske filosofen Avishai Margalit.

 • Vad är riskerna med sammanblandning av militära och humanitära mål när alltmer pengar går till länder i krig? Hör röster från militären och från biståndsvärlden, och hör Nargis Kasenova, människorättsaktivist från Kazakstan som vittnar om hur kampen mot terrorismen används för att inskränka mänskliga rättigheter i centralasien.

 • I skuggan av de verkliga krigen pågår informationskrigen. Hör om hur kvinnor i Afghanistan blir till slagträ i kampen mot terrorismen, hör intervjun med Malcolm X:s dotter om den växande islamofobin i USA, och hör vad som händer när krigsreportrar bestämmer sig för att bli fredsreportrar.

 • Hur påverkar det muslimer i Sverige och Europa? Hör reportage från ett allt mer islamfientligt Frankrike och från ett Sverige där moskébyggen väcker ont blod. Hör också om Eurabia-litteraturen som sprids i Europa.

 • Populistiska krafter vinner terräng när islam pekas ut som gemensam fiende i tider av otrygghet. Reportage om ett kontroversiellt moskébygge nära Ground Zero i New York, och intervjuer med den holländske statsvetaren Cas Mudde och den amerikanska feministen Joan Scott om islamofobins politiska konsekvenser.

 • Om medias roll i konflikter - intervju med journalisten Dahr Jamail om varför amerikanska medier undviker kontroverser, samt professorn och journalisten Jake Lynch om ett alternativ till journalistiskt rättfärdigande av krig. Hör också Daniel Ellsberg som riskerade livet under Vietnamkriget när han läckte USA:s krigsplaner mot Vietnam. Han efterlyser liknande insatser idag.

 • Är medias oberoende hotat och i så fall varför? Intervju med Dan Rather, före detta journalist på CBS, och som stämt bolaget efter att han blivit sparkad. Hör också Sidney Blumenthal, tidigare rådgivare åt Bill Clinton, som menar att den amerikanska pressen viker sig för påtryckningar från Vita Huset.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista