Det amerikanska imperiet

Amerikansk politik har givetvis präglats av attentaten mot World Trade Center 2001, både utrikespolitiken och den inhemska nationella debatten har formats av terrorattackerna och de efterföljande krigen. Vi har i flera program skildrat amerikanernas självbild, men också undersökt den arabiska, kinesiska och europeiska blicken på USA: vilka ideal och vilka behov ligger bakom den förda politiken? Här hittar du ett axplock av dessa program.

  • Om moralen i amerikansk utrikespolitik som den såg ut drygt tre år efter 11 september-attentaten. Cecilia Uddén samtalar med en av Washingtons främsta konservativa kolumnister Charles Krauthammer, Clintons förre talskrivare Michael Waldman, och den brittiskfödde författaren, journalisten, essäisten och, och kanske man kan säga, tidigare vänsterrabulisten Christopher Hitchens.

  • Cecilia Uddén intervjuar, den nu avlidne, författaren och historieprofessorn vid New York University; Tony Judt och kommer att tala om de hyllmeter som producerats efter den 11 september om USA som imperium, dess uppgång och fall, och om själva debatten om imperiet som begrepp.

  • Kommer den amerikanska utrikespolitiken att förändras efter George W Bush? Reportage från Kalifornien om en försvarsindustri som försörjer hela städer, hör amerikanska militära analytiker och journalister om den amerikanska krigsmaktens moment 22, och till sist: Vilken sida står egentligen Hollywood på i kampen mot terrorismen?

  • Om amerikansk imperialism eller är det i själva verket bara ideologi som styr den amerikanska utrikespolitiken? Hör statsvetaren Abdel Monem Said om bilden av USA i arabvärlden, och hör författaren Michel Chussodovsky om oljeimperialism, och hör om hur det gick när en amerikansk general bestämde sig för att rita om kartan i mellanöstern.

  • Kan världen hoppas på en ny amerikansk utrikespolitik? Hör reportage om den amerikanska fredsrörelsen som tappat fart, samtidigt som den norska nobelkommittén är flitigt förekommande i satirshowerna. Hör också om hur det går med Obamas försök att omdana USA:s rykte.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista