Enskilda öden i terrorkrigets spår

Här har vi samlat olika reportage som vi genom åren gjort om människor som på olika sätt drabbats av kriget mot terrorn och dess konsekvenser. Här hittar du reportage om fångar som satt på Guantanamo, anhöriga till människor som kidnappats av säkerhetstjänster och försvunnit spårlöst, samt de som vaknar en dag av att den svenska säkerhetspolisen står på hallmattan.

Hör berättelsen om de fem uighurer som skickades till Albanien 2006, efter att de blivit släppta från fängelset på Guantanamo. Eftersom inga andra länder ville ta emot dem skickades de till Albanien, ett land de inte hade nån anknytning till. I utbyte lovade USA att Albanien skulle få Nato-medlemskap och en okänd summa pengar. De fem männen fick inte lämna Albanien, men en av dem, Adel Hakimjan bor sedan 2007 i Sverige. Konflikts reporter Randi Mossige Norheim har gjort flera reportage om Adel och de andra männens öde. Här hittar du dem.

  • I konflikts bevakning av Guantanamo har en serie reportage spelat en stor roll. Det är Konflikts reporter Randi Mossige Norheim som ända sedan 2006 har följt framförallt den tidigare Guantanamofången Adil Hakimjans öde. Han blev tillsammans med fyra andra oskyldiga fångar skickade till Albanien 2006, efter att de blivit släppta från fängelset på Guantanamo. Eftersom inga andra länder ville ta emot dem skickades de till Albanien, ett land de inte hade någon anknytning till. I utbyte lovade USA att Albanien skulle få Nato-medlemskap och en okänd summa pengar. De fem männen fick inte lämna Albanien, men en av dem, Adel Hakimjan bor sedan 2007 i Sverige. Konflikts reporter Randi Mossige Norheim har gjort flera reportage om Adel och de andra uighurernas öde. Här hittar du dem.

  • 2008 greps sex personer med somalisk bakgrund i Oslo och Stockholm. De misstänktes för att ha finansierat terrorism genom att ha skickat pengar till moståndsrörelsen al-Shabaab i Somalia. Abdul Qadir Okasha var en av de som greps av svenska säkerhetspolisen, som ringde på hans dörr en morgon i februari 2008. Han menar att han bara skickade pengar till anhöriga som behöver hans hjälp.

  • En av de före detta fångarna i Guantanamo var Moazzem Begg, som numera bor i Storbritannien. Konflikts Ira Mallik ringde honom i november 2009 för att höra hans berättelse.

  • I november 2010 började varningar komma om förestående terrorattacker i centrala Göteborg, rentav ett bombhot i stadens största galleria, Nordstan. Fyra män greps av vad som verkar vara en olyckshändelser. Säpo vägrade säga något mer och utredningen hemligstämplades. Konflikts reporter Lotten Collin åkte dit för att få veta mer.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista