Protester mot kanal-projekt i Nicaragua. Foto: TT/La Prensa, Oscar Navarrete)
Protester mot kanal-projekt i Nicaragua. Foto: TT/La Prensa, Oscar Navarrete)

Bönder i Nicaragua protesterar mot kanalbygge

1:45 min

I Nicaragua hålls kraftiga protester mot bygget av Nicaragua-kanalen, som invigdes igår. Kanalen ska gå mellan Stilla Havet och Atlanten och finansieras av ett kinesiskt bolag. Nästan 30 000 personer kommer tvångsförflyttas och bygget väntas få stor påverkan på miljön.

– Den här kanalen kommer bringa lycka och glädje till Nicaragua. Det är en 100 år gammal dröm som nu kommer infrias, sa Wang Jing, chefen för det kinesiska bolaget HKND vid invigningen av bygget igår.

Men än så länge har kanalbygget inte gjort nicaraguanerna glada och lyckliga - tvärtom. Protesterna mot kanalen är intensiva. Tusentals bönder är ute och demonstrerar under banderoller med texten "nej till kanalen - nej till Kina"

Många har tvivlat på om bygget av kanalen verkligen kommer bli av. Det är ett mastodontprojekt som nu inleds, precis 100 år efter Panamakanalen invigdes.

Kanalen i Nicaragua, som kommer tillåta ännu större fartyg passera mellan Atlanten och Stilla Havet, väntas kosta 50 miljarder dollar och ska bli klar år 2020.

Den finansieras hittills enbart av det Hongkong-baserade bolaget HKND. 30 000 människor kommer tvångsförflyttas och påverkan på miljön väntas bli omfattande.

Kanalen ska bland annat passera Centralamerikas största sötvattensjö. Miljöorganisationer är kritiska.

– Det är en katastrof att regeringen drar igång det här projektet utan att ordentligt undersöka vilken påverkan det kommer ha på miljön och människorna. Dessutom vet ingen om kanalen kommer gå med vinst väl den är igång, sa Monica Lopez, talesperson för miljöorganisationen Cocibolca på en presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista