• Det har gått två månader sedan den svåra jordbävningen i Nepal som krävde nästan 9 000 personers liv. I ett samhälle där hela byar jämnades med marken kämpar människor nu för att återgå till vardagen.

 • Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha/TT

  I Nepal spelar radion en viktig roll i hjälparbetet efter jordbävningen. Fyra gånger om dagen i tre månader kommer nepaleserna kunna få terapi och nödhjälpsinformation via radion. Det är första gången som psykoterapi ges till ett helt folk via radion i samband med en naturkatastrof. Reportage av Monika Hansson.

 • Hjälparbetet efter jordbävningarna i Nepal har underlättats av att mobiltelefonnäten fungerat överraskande väl, trots den omfattande förödelsen. En av de stora teleoperatörerna i landet är Ncell som ägs av svenska Telia Sonera.

 • Foto: Ranup Shrestha/AP

  I Nepal pågår ett nytt räddningsarbete efter att landet drabbats av ett stort efterskalv. I jordbävningen för snart tre veckor dog minst 8000 människor i rasmassorna. Med från huvudstaden Kathmandu medverkar Olle Castell, chef för hjälporganisationen Plans humanitära insatser i Asien. Hör även Sofia Westberg,  projektledare för MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, insatser på plats i Nepal.

 • Det jordskalv som idag drabbade Nepal har hittills krävt minst 48 människoliv, enligt nepalesiska myndigheter. Dagens skalv är inte lika kraftigt som det som slog till mot landet för över två veckor sedan, men det försvårar räddningsarbetet och skapar stor rädsla bland befolkningen.

 • Jordbävningen i Nepal har krävt minst 42 liv, uppger landets inrikesdepartement. Över 1 100 människor har skadats i skalvet som hade en magnitud på 7,3. Men trots styrkan tros inte effekterna bli lika illa som skalvet den 25 april, då 8 000 människor dog.

 • Bild på Prems förstörda hus. Vid det stora hålet var hans rum. Foto: Nivette Dawod/Sveriges Radio.

  Den nepalesiska regeringen har inte kunnat koordinera allt bistånd som världens länder vill skicka. Och hjälporganisationer som kommer till landet har svårt att nå fram till de jordbävningsdrabbade byar som behöver det allra mest. Vår utsända Nivette Dawod åkte med en hjälpkonvoj som mötte stora problem på vägen mot den lilla avlägsna byn Baluwapati, uppe i Nepals nordöstra bergstrakter, som drabbats hårt.

 • Den nepalesiska regeringen har fått kritik för att hjälpen inte är koordinerad, och i vissa fall har organisationer och hela hjälpsändningar fått vända tillbaka.

  Mer om problemen med hjälparbetet i Nepal i Studio Ett.

 • Det har nu gått åtta dagar sedan den kraftiga jordbävningen i Nepal. Internationell hjälp har strömmat in i landet, men på grund av byråkrati och det otillgängliga landskapet har den svårt att nå ut till de behövande. Samtidigt fortsätter räddningsarbetet, trots att hoppet om att hitta överlevande nu är litet - de flesta som grävs upp ur rasmassorna är döda.

 • Hoppet att hitta överlevande hade släckts. Men mer än en vecka efter skalvet kommer uppgifter om att flera människor grävts fram - bland dem en 101-årig man. Samtidigt växer kritiken mot att hjälpen till de nödställda dröjer.

 • Den akuta räddningsinsatsen i Nepal är på väg att avslutats och ett omfattande och långvarigt återuppbyggnadsarbete inleds efter jordbävningskatastrofen. Ekot har talat med Christian di Schiena från svenska MSB, som är på plats som en del av FN:s grupp för bedömning av behoven.

 • I Katmandu försöker människor att återgå till en normalt liv. Men stängda affärer och raserade hem gör det ännu svårare att leva i en av världens fattigaste huvudstäder.

 • Sedan jordbävningen i Nepal för sex dygn sedan har räddnings- och läkarteam från hela världen strömmat in i landet. Men nu klarar inte Nepal ta emot fler läkarteam och vädjar att de som är på väg ska vända om.

 • Igår kväll, cirka halv tio lokal tid i Nepal, grävdes en levande 25-årig kvinna upp ur rasmassorna i Katmandu efter att ha legat levande begravd i över 130 timmar, eller nästan fem och ett halvt dygn.