Konflikt om Irak

Här hittar du Konflikts samlade material om Irak.

  • Om sektprotester, släktfester och Sadamnostalgi i Irak, tio år efter den amerikanska invasionen. Vad kostade kriget i blod och splittring för irakierna? Vad blev den mänskliga och moraliska notan för amerikanerna? Och framför allt: hur mycket frihet och demokrati gav egentligen Operation Iraqi Freedom? Hör röster från Bagdad, Kerbala och Najaf om irakiernas stapplande försök att forma sin egen framtid och om möjligheterna till en arabisk vår i Irak.

  • Om hur ett krig långt, långt borta blev en del av vår svenska vardag. Vi fortsätter vår summering av det Irakkrig som president Obama nyligen förklarade avslutat. Hör om Södertälje – efter flyktingvågen och efter att de internationella mediernas strålkastarljus slocknat. Hör också om asyllotteriets absurda effekter och om hoppet att bygga ett demokratiskt Irak – i Linköping. 

  • Om det blodiga och omtumlande krig som präglat det senaste decenniet i såväl världspolitiken som i programmet Konflikt. Från Cecilia Uddéns intervju med en jublande Christopher Hitchens 2004 till Urban Hamids besök i irakiska Rawas trasiga vardag i Basra 2010 – hör hela berättelsen om en amerikansk dröm att stöpa om Mellanöstern med vapenmakt, som förvandlades till en irakisk mardröm av skillningslöst våld, sekterism och krossade förhoppningar. 

  • Om en irakisk demokrati, som i skuggan av den arabiska våren, dödförklaras av protesterande i Irak. I alla fall den demokrati som infördes med amerikansk vapenmakt. Nu förhandlas förlängning av amerikansk närvaro, samtidigt som Iraks regering förlorar i förtroende. Reportage från dödskjutningarnas demonstrationer i Kurdistan, intervju med utskälld amerikansk ambassadör och irakisk opposition i landsflykt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista