Terrorkrigets konsekvenser

Här hittar du Konflikts samlade material om kriget mot terrorn.

  • Om tillhörighet, terror och tro i en skakad fransk republik. Tre månader efter attackerna i Paris brottas fransmännen med svåra frågor om religion och identitet. Hör röster från Clichy-sous-Bois tio år efter upploppen, från en högstadieskola i Beauvais om hur utbildning bäst formar goda medborgare, och från Place de la Republique om vem som egentligen är Charlie i dagens Frankrike.
  • Om drönare och kriget som normaltillstånd. Repris av reportage från Jemen där gränsen mellan civila och stridande suddats ut. Vem är skyldig och vem är oskyldig när dödsdomen kommer från ett obemannat flygplan? Hör om al-Qaidaflaggor och 16-åringen som blev ett misstag. Och en färsk diskussion om drönarnas spridning och livet i ett permanent krig.

  • Om hopp och förtvivlan i Barack Obamas värld. Är den amerikanske presidenten en kalkylerande krigshetsare med välsmort munläder? Eller en missförstådd världsförbättrare som är bakbunden av strukturer större än han själv? Hör röster från Washington, Brooklyn och Halmstad om hemliga krig, svårstängda fångläger och det amerikanska presidentskapets själ.

  • Om ett möjligt slut i sikte efter 11 och ett halvt års krig. Vad händer med Guantanamofångarna, drönarattackerna och CIA om USA deklarerar seger i kriget mot terrorismen? Samtidigt pekas Mali ut som det nya Afghanistan och Afrika som ny front i den globala kampen. Hör röster från Jemen, USA och Storbritannien om huruvida kriget mot terrorismen går att avsluta.

  • Om USAs nya, hemliga, krig som utkämpas med elitsoldater i specialförband och förarlösa flygplan i länder som Jemen, Filippinerna och Kenya. Långt bort från det mediala sökarljuset växer en ny militär strategi fram. Hör reportage från amerikanska militärbaser, jemenitiska internetcaféer och inifrån Pentagons hjärta. Och hör kritikerna som varnar för konsekvenserna av ett krig som medborgarna inte känner till.

  • Om Rysslands blödande magsår; ett brinnande terrorkrig som breder ut sig i Rysslands kaukasiska delrepubliker, med lågor som allt oftare når Moskva. Hör reportage från Dagestan, om rötterna till en intensiv radikalisering av islam. Hör också om männen i svarta huvor, namnlösa lik och vad utvecklingen i södra Ryssland har gemensamt med Pakistan, Afghanistan, Somalia och Irak.

  • Om bombaren på Bryggargatan och den bredare bilden. Konflikt blickar bakåt i årets produktion för att bättre förstå Taimour Abdulwahab al-Abdalys dåd i Stockholm. Hör uppföljningar kring al-Qaidas dödsryckningar, kalsongbombarens konsekvenser i Jemen och svårigheter med SÄPO:s syn på Somalia.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista