Kriget mot kvinnan

Världens största konflikt pågår i det tysta. Här samlar Konflikt sina sändningar om ämnet.

  • Om diplomatisk kris och nobbade genderutbildningar när den feministiska utrikespolitiken ställts inför sitt första riktiga test. Vad får det egentligen kosta att prioritera kvinnors rättigheter? Och vilka dörrar öppnas och stängs när Sverige satsar på jämställdhet som militärexport? Hör röster från Kungsängen, Jeddah och Washington om hur väl feminism fungerar som vapen.

  • Om bakslag och frambrytningar för arabvårens mödrar och döttrar. Vad hände med kvinnorna som stred i täten mot förtrycket? Vart tog de vägen när konstitutionerna skulle skrivas om och nya politiker väljas? Hör om sextrakasserier, överlevnadsstrategier och hjältinnemod i Jemen, Egypten, Libyen och Syrien - i de arabiska revolternas kölvatten.

  • Om handeln med kvinnor som bara växer i ett gränslöst EU. Men vad görs egentligen åt den moderna slavhandeln? Hör reportage från Rumänien - rekryteringsbasen för många av de kvinnor som hamnar i lägenheter och på bordeller runtom i Europa. Hör förtvivlade socialarbetare i Stockholm, och kommissionär Cecilia Malmström om varför EU:s medlemsländer har så svårt att koppla ihop trafficking och prostitution.

  • Om kvinnliga vinnare och manliga förlorare – i skolan och i arbetslivet. Håller kvinnorna på att ta över? Hör reportage från England, där allt fler brittiskor nu försörjer sina män. Hör om dom svenska pojkarna som spelar bort sin skolgång, om kinesiskor på frammarsch, och om den amerikanska boken som hävdar att slutet för männen är nära.

  • Om våld och övergrepp som följer i mäns spår – oavsett om de är fotbollsfans, finanslejon, FN-soldater eller valutafondschefer. Varför gör män så? Och vad är det för manlighet som går i försvar när den frågan ställs? Hör om fransk tystnad, colombiansk ilska och den svenske författaren som förföljts och förtalats för sitt skrivande om mäns våld mot kvinnor. Är vår manlighet hotad – eller hotande – eller kanske på väg mot haveri?

  • Om den återuppväckta kampen om kvinnokroppen. Varför ökar motståndet mot aborter och preventivmedel i USA och Europa - just nu? Reportage från Texas, den senaste amerikanska delstaten som skärpt sina abortlagar. Röster från Bryssel om hur lobbyister på båda sidor mobiliserar för att stoppa EU:s bistånd till aborter och preventivmedel. Och möt kvinnorna i Sierra Leone som beslutat sig för att sluta föda barn i protest mot en undermålig mödravård.

  • Om kvinnors rädsla för män i det offentliga rummet - skräcken som stiger när stegen bakom kommer närmre, ängslan för vad som väntar bakom nästa hörn. Om en rädsla som avfärdas som irrationell men ändå påverkar hur kvinnor lever sina liv. Vad betyder det för samhället? Vilka konsekvenser får det för demokratin? Hör ministern om att bygga bort oron, och hör statsvetarprofessorn om skillnaden mellan att vara skyddad och att vara fri. Hör också om hur ett besök på ICA kan sluta i panik.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista