Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Anna Landelius (Danmark) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anna Landelius, Danmark

Bevakar Danmark och Sydsverige från Malmö.

Kontakt: anna.landelius@sverigesradio.se

Twitter: @annalandelius Instagram: @korreanna

Facebook: Sveriges Radios Utrikeskorrespondenter

Efterträds av Samuel Larsson.

 • Foto: TT.
  P1-MORGON FREDAG 13 NOVEMBER

  Ett knappt dygn efter att det införts tillfälliga gränskontroller i södra och västra Sverige får vi rapporter från Danmark och Tyskland. Vilka är reaktionerna och märks det någion effekt på flyktingsströmmen? Hör vår Danmarkskorrespondent Anna Landelius direkt från centralstationen Köpenhamn.

  Hör också vår Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt, som befinner sig i Rostock där många flyktingar vill ta färjan till Sverige.

 • Michael Schøt åker just nu på turné runt om i Danmark med sin show ”Ytringspligt”. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.

  Den danska komikern Michael Schøt drar fulla hus runt om i Danmark med sin ståuppshow Ytringspligt, en föreställning som vrider och vänder på begreppet yttrandefrihet. Michael Schøt menar att alla är överens om att Danmark har yttrandefrihet och att den används ivrigt mot alla – utom mot danskarna själva. Reportage av Anna Landelius.

 • I Danmark har antalet unga hemlösa har ökat kraftigt under dom senaste åren. Idag är var tredje hemlös i Danmark mellan 18-29 år, enligt en ny rapport från det nationella forskningscentret för välfärd i Köpenhamn. Möt 21-åriga Amalie som stod utan ett hem efter att hon lämnade en våldsam relation och tvingades då ibland sova utomhus, i ett reportage av Anna Landelius.

 • Unga hemlösa i Danmark blir allt fler. I dag är var tredje hemlös mellan 18-29 år, enligt en ny rapport från nationella centret för välfärd i Köpenhamn.

 • Den danska regeringen vill minska utvecklingsbiståndet med 2,3 miljarder danska kronor redan under nästa år. Det framkom när finansminister Claus Hjort Fredriksen presenterade regeringens budgetförslag idag på förmiddagen.

 • Den danska regeringen öppnar för att frivilligt ta emot 1000 av de flyktingar som EU vill fördela. Men man vill inte ingå i den kvotfördelning av flyktingar som EU nu diskuterar. Det sa statsminister Lars Løkke Rasmussen vid en presskonferens under torsdagen.

 • Malmö är den första anhalten för de allra flesta flyktingar som söker sig till Sverige just nu. Drygt 2 000 människor väntas söka asyl på Migrationsverket i Malmö den här veckan. Det är ungefär dubbelt så många som det varit tidigare.

 • Baratali Sharifi har rest i över en månad för att komma till Sverige. Han säger att det kändes som att komma ut ur ett fängelse när han äntligen stod på Malmö centralstation. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

  Från Gaziantep, vid gränsen till Syrien, genom Grekland, Ungern och Tyskland - idag har vår satsning Flyktvägen nått Sverige. Under veckan har vi följt människor som flyr genom Europa. Många av dom vill just hit till Sverige och första anhalt för de flesta som kommer är centralstationen i Malmö, dit det bara under gårdagen kom runt 300 flyktingar. Samtal med Anna Landelius, vår Danmarkskorrespondent, på plats i Malmö.  

 • kvinna framför grönt pingisbord

  Den senaste tidens åtstramningar i den danska flyktingpolitiken har fått mängder av danskar att reagera. Det anordnas vandringar och insamlingar till nyanlända och på nätet bildas fler och fler organisationer som vill välkomna flyktingar. En av grupperna, Venligboerne, har över 12 000 medlemmar och jobbar för att förändra synen på flyktingar. Hör Anna Landelius reportage från Danmark.

 • Vallokal Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

  Det tycks bli maktskifte i Danmark. De borgeliga verkar gå mot seger, men den största skrällen är att Dansk Folkeparti blir större än Venstre som hittills varit det största borgeliga partiet i Danmark. Samtal med bland andra Ekots Danmarkskorrespondent Anna Landelius, Lars Dencik, professor emeritus i socialpsykologi vid Roskilde Universitet i Danmark och reporter Anna Gjöres på plats i Köpenhamn.