• Med ett enda samtal lurar de in oerfarna nyföretagare i dyra avtal. Och när kunderna försöker dra sig ur, används rättssystemet för att pressa dem på pengarna. Kaliber har granskat telefonförsäljarna som bluffar med rätten på sin sida.  Andra medier:


 • De är mellan 15 och 17 år och misstänkta för brott. Enligt svensk lag är det särskilt viktigt att just de har en försvare när de förhörs av polisen. Men Kaliber kan visa att många minderåriga förhörs utan försvare – i vissa fall helt ensamma.

 • Balkongflickorna

  Unga tjejer i hederskonflikter uppmanas att ta sina liv. Det avslöjade Kaliber för fem år sedan.
  Då lovades satsningar för att komma åt förövarna. Men i dagens Kaliber berättar vi om fallen som aldrig når domstolarna, och där föräldrar och släktingar går fria.

 • Biltvätten är skonsam mot bilen och du slipper göra jobbet. Men de som tvättar din bil för hand får betala ett högt pris.
  Kaliber kan avslöja hur asylsökande och papperslösa utnyttjas som billig arbetskraft under slavlika förhållanden.
  Skatteverket kallar det människohandel. Samtidigt ger Arbetsförmedlingen stöd till de illegala verksamheterna.

 • Ätstörningsvården för barn och unga

  Rädd för sig själv och ständiga självmordstankar. Så beskrivs Elin första gången i sin journal när hon 14 år gammal skrivs in på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm hösten 2008.
  Ett par månader senare, i väntan på en plats på en specialiserad ätstörningsklinik, hoppar Elin från ett fönster i sin pappas lägenhet. I en väska har hon packat några gosedjur och sin dagbok.

  Kalibers granskning av den svenska ätstörningsvården visar att det saknas alternativ för de barn och unga som är svårast sjuka.
  Endast ett fåtal landsting kan erbjuda specialiserad heldygnsvård, så kallad slutenvård. Och hos landets patientnämnder finns många klagomål om att inte få specialiserad behandling.
  BUP blir sista anhalten när ingen annan hjälp finns att få.

 • Inbrotten som inte klaras upp

  Gräv inte, leta inte efter brott, låt bli gamla utredningar – så kan det låta enligt flera inbrottsutredare som Kaliber har varit i kontakt med.
  De kommer från olika delar av landet, men berättar samma sak:
  Istället för att utreda svårlösta inbrott, uppmanas poliser av sina chefer att lägga ner, och satsa på enklare brott, som snabbt ger pinnar i statistiken.

  Kaliber fortsätter granskningen av polisens hantering av bostadsinbrotten. Och vi åker till Storbritannien, där polisen procentuellt sett löser fyra gånger fler bostadsinbrott än i Sverige.

 • 1 av 6
  2 av 6
  3 av 6
  4 av 6
  5 av 6
  6 av 6
  Dömda efter kravallerna

  En bok full med namn och telefonnummer ­– till nya kriminella vänner.
  Martin berättar att det var det enda han kom ut med efter att ha avtjänat ett 9 månader långt fängelsestraff för våldsamt upplopp i samband med EU-toppmötet för tio år sedan.
  Kaliber har letat rätt på dom som dömdes efter kravallerna i Göteborg för att ta reda på vad som hände sedan.
  Och vår granskning visar att det var unga människor med en tydlig politisk agenda som var i Göteborg de här dagarna, men också kriminella ungdomar som tog tillfället i akt att slåss mot polisen.
  Många av de dömda hade en kriminell bakgrund redan 2001 – och var tredje person har efter kravallerna begått nya brott och blivit straffade igen. 

 • All inclusive

  Ät tills du storknar från de välfyllda bufféerna. Perfekt för barnfamiljer med glassugna ungar och hungriga tonåringar. Så säljer Sveriges största resebolag all inclusive där du betalar all mat och dryck innan du ens har lämnat landet.

  Kaliber har granskat baksidan av de hotell som Sveriges största resebolag – Ving, Fritidsresor och Apollo – använder sig av när de säljer all inclusive med löften om miljöansvar. Vi har varit i soprummen. Och den gröna bild resebolagen målar upp visar sig vara allt annat än grön.

 • All inclusive

  "Lämna plånboken hemma" och "skönt att slippa tänka på vad det kostar" – så marknadsförs den växande trenden med att åka på all inclusive-semester.
  Men Kaliber har granskat vad all inclusive innebär för dem som inte är turister – för småföretagarna utanför hotellen och inte minst för dem som gör vår perfekta semester möjlig – hotellpersonalen.

  Vi har åkt till Turkiet, Mallorca och Gran Canaria och kollat hotellen som Sveriges största resebolag använder sig av. Och den bild Ving, Fritidsresor och Apollo vill ge av all inclusive går inte alls ihop med vad vi har hittat.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista