Hallick rekryterade "Sara" på skolgården

2:24 min

Tungt kriminella missbrukare, internationella hallicknätverk och ensamma män med sexuella böjelser döljer sig bakom prostitutionen i Sverige. P1-programmet Kaliber har gått igenom de senaste tre årens domar rörande koppleri och människohandel för sexuella ändamål.

En av de som utsatts är "Sara" från Rumänien, som egentligen heter något annat. Hon var prostituerad Stockholm i två år och hon säger att hon varje dag var rädd för att dö.

– Det är som att vara en kropp utan själ, säger hon.

Kaliber har gått igenom samtliga fall som rör koppleri och människohandel för sexuella ändamål de senaste tre åren. Vi har läst alla domar, tusentals sidor förundersökningsmaterial och intervjuat många av dom inblandade.

Totalt handlar det om 42 personer som har dömts för brott som har att göra med koppleri eller människohandel för sexuella ändamål.

Det handlar till exempel om en tungt kriminell person som har pressat sin gravida sambo att sälja sig på gatan, en kvinna som driver en thaimassagesalong, en tidigare ostraffad småbarnspappa som fått tonårstjejer från en särskola att sälja sex och ett hallicknätverk från Rumänien som lockar unga tjejer med löfte om en bättre framtid.

I hälften av fallen har hallicken sålt sin partner, ibland är det till och med tydligt att förhållandet inletts i syfte att tjäna pengar på kvinnans prostitution.

Så var det för Sara – när hon var 17 år träffade hon en äldre man som hängde utanför hennes gymnasieskola.

– Jag tänkte att han var snygg, artig, snäll. Att han var en perfekt man, säger Sara.

De blev ett par och hon kände sig för första gången sedd och älskad. Men när hon fyllde 18 år började påtryckningarna om att hon skulle börja sälja sig.

Saras pojkvän målade upp en bild om hur hon skulle offra sig under några månader för att få en ljus framtid. 

Det var tre män från samma stad i Rumänien som ingick i det hallicknätverk som sålde Sara i Stockholm.

Nätverket omsatte minst en miljon kronor under de 10 månader som de var verksamma, men tingsrätten uppskattar att det är lågt räknat.

Männen dömdes för koppleri respektive grovt koppleri.

Domarna, som Kaliber gått igenom, omfattar också närmare 70 personer som har sålts för sexuella tjänster, framförallt kvinnor.

I fyra fall handlar det om barn under 18 år. Två av kvinnorna var höggravida när de pressades till prostitution av sin hallick.

För några månader sedan fick Sara hjälp att komma ur prostitutionen och drömmer nu om en framtid med studier.

– Jag vill studera på universitet, och jag hoppas att jag får en bra framtid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista