Stödet brister till offer för människohandel

1:44 min

Sverige är inte rustat för att möta allt fler personer som är offer för människohandel, det menar en av Sveriges mest erfarna jurister i den här typen av mål.

De som behöver hjälp får inte alltid det och brott blir svåra att utreda.

– Man pratar mycket om att man vill satsa på det här men det gör man inte. Så nej, Sverige är inte rustat för det, säger advokat Silvia Ingólfsdóttir Åkermark.

Migrationsverket upptäcker allt fler fall av människohandel i Sverige, siffran för 2017 kommer att landa på över 400 misstänkta fall.

Det visar interna siffror P1-programmet Kaliber tagit del av. Flest fall handlar om människohandel för sexuella ändamål.

Men i inget av de fall som Migrationsverket identifierat de senaste tre åren har någon fällts för människohandel, det visar en genomgång av de tre senaste årens domar som P1-programmet Kaliber har gjort.

För att polisen ska kunna utreda de här målen krävs att den som varit utsatt vågar berätta. Samtidigt som det tar tid att få kvinnorna att prata vill polisen ofta skynda på utredningen.

Det här blir en konflikt, konstaterar Silvia Ingólfsdóttir Åkermark. Och när kvinnorna till slut vågar berätta finns risken att inte bli trodd:

– Polisen ligger på för mycket och jag har fall där de hörts 12-13 gånger då är det klart det kommer fram väldigt olika uppgifter. Till slut blir det så att personen vill medverka men då skiljer sig förhören åt jättemycket och då kan det i stället bli att personen inte anses trovärdigför att den plötsligt lämnar helt annorlunda uppgifter.

Den som utsatts måste få stöd, säger hon:

– Det gäller att man får dem att våga börja berätta: hur kom de hit? Vilka var villkoren? Vad utlovades när de kom hit? Men det tar tid. Därför måste de få stödet från början, få ett målsägandebiträde direkt, kunna få bo någonstans där de känner sig trygga med utbildad personal. För dem är faktiskt oerhört traumatiserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista