• "En plats för harmoni och utveckling". Så står det på det privata behandlingshemmet Hallandshems hemsida. Verkligheten är en helt annan.

  Till ett behandlingshem kommer ungdomar som av olika anledningar befinner sig i en krissituation. Här ska de få vård och undervisning, och en hjälp att bryta sitt ibland destruktiva beteende. På Hallandshem möttes ungdomarna istället av kränkningar och tillmälen som "idiot", "pundare" och "jävla döskalle".

  I Kaliber idag hör du Robins och Marcus historier. Båda har rymt från Hallandshem. Vi har även pratat med tidigare anställda som bekräftar ungdomarnas bild av ett behandlingshem där eleverna möts av kränkningar och glåpord.

 • För snart två år sedan hängde Leo sig på häktet i Mariestad. Vårdarna som hittade honom tolkade honom som död. Istället för att ta ner honom och starta hjärt- och lungräddning stängde de dörren och väntade på ambulans. Först när ambulanspersonalen kom startades livräddning. Och de fick igång Leos hjärta. Men två dagar senare avled Leo av sina skador.

  På tisdag ställs de tre vårdarna inför rätta för det som hände Leo. Det är de svåra frågorna som ska få svar. Går det att bedöma om någon är död genom att bara titta på honom? Och kan det vara rätt beslut att inte försöka rädda liv? Vårdarna hävdar att de inte fått någon utbildning och att ansvaret ligger högre upp.

 • Vi ser dem varje år. Ungefär vid den här tiden – när dagarna blir kortare och nätterna långa och kalla. Då möts vi av julkampanjerna för att hjälpa hemlösa. I tidningar, på stortavlor, i kyrkor och konserthus hörs och syns organisationer som Stadsmissionen och Räddningsmissionen.

  Vid den här tiden på året ställer människor upp. Reklambyråer jobbar gratis eller nästan gratis, artister sjunger utan ersättning, dagstidningar ger helsidesannonser utan att få något betalt. I tv och radio hörs intervjuer och reklam. Budskapet är att alla inte har ett hem att gå till. Och att din hjälp behövs. En hundralapp ger en hemlös en säng för natten.

  Det är den här bilden vi är vana att höra. Men är den sann? I Kaliber idag ska vi sticka hål på några av myterna om hemlöshet. Vi ska göra det för att glappet mellan vad många människor tror – och hur verkligheten ser ut – det glappet är stort.

 • Det var den största investeringen någonsin i Makedonien och svenska skattepengar låg bakom.

  Bönderna trodde på den svenska VD:n och de litade på Sverige.

  Men något gick fel. Biståndsprojektet blev ett fiasko. De svenska skattemiljonerna är borta och två tusen makedonska mjölkbönder är drabbade, många av dem står idag utblottade.

  Vilket ansvar har svenska statens riskkapitalbolag för att de makedonska mjölkbönderna tvingas kämpa för att överleva?

 • Det finns ett etiskt dilemma som ofta diskuteras i svensk politik, i svenskt näringsliv och i svensk media. Vilket ansvar har ett företag för vad deras underleverantörer gör?

  Tänk till exempel en stor svensk byggarbetsplats. Arbetarna är utländska gästarbetare anställda av en underleverantör. De får låg lön och bor i kalla, trånga bostäder. Eller tänk dig en lokal textilfabrik i Indien där arbetarna blir sjuka av kemikalier. Vilket ansvar har då det stora företaget i Sverige som de syr åt?

  De senaste åren har de här frågorna uppmärksammats allt mer. De flesta verkar eniga om att företaget som köper in har ansvar - i alla led - också för vad underleverantörerna gör.

  Kaliber granskar samma etiska dilemma. Det handlar om underleverantörer och om ansvar. Men det är en annan slags företag. Och en annan slags arbetare.

  Företagen är storföretag - som Volvo, Ibm och Tele2. Arbetarna är teknikkonsulter - anställda av en underleverantör.

  Och det etiska dilemmat här är ett skatteupplägg - där deras löner landar på hemliga konton.

  Vilket ansvar tar storföretagen då?

 • De testamenterade allt till sina hemkommuner. Men viljan att bilda stiftelser som skulle ge bostäder åt fattiga. Men hur har kommunerna förvaltat förtroendet?
  Kaliber följer upp vad som hänt med två detaljerade testamenten.
  Ett i Jönköping - och ett i Vänersborg.
  Har kommunerna gjort det som de lovade?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista