Dopningshärvan Västernorrland

Här hittar du Sveriges Radio Västernorrlands samlade rapportering kring dopningshärvan som polisen i Sundsvall sprängde i slutet av 2009 och den rekordstora rättegång som följde.

 • Västernorrland

  Det blev sänkta straff i Hovrätten för många i dopningshärvan. Av 35 personer som överklagat sina domar fick bland annat huvudmannen från Sollefteå sänkt straff från sju till fem års fängelse. Anledningen till straffsänkningen är att Hovrätten bedömt att gränsen höjts för grova dopningsbrott.

 • Västernorrland

  I dag faller hovrättens dom i den stora dopningshärvan, som också kallats Operation liquid. Härvan nystades upp av Sundsvallspolisen under slutet av 2009 och flera av de huvudåtalade som dömdes till fleråriga fängelsestraff kom från Sollefteå och Örnsköldsvik.

 • Västernorrland

  I dag inleddes rättegång i hovrätten när det gäller den stora dopningshärvan som nystades upp av sundsvallspolisen under namnet Operation liquid under slutet av 2009.

 • Västernorrland

  Dom i den stora dopningsrättegången, operation Liquid, föll nyligen, och i och med att problem med illegala dopningspreparat lyfts fram, plockar nu en del gym bort kosttillskott från hyllorna. Anders Graneheim, träningsprofil från länet, skulle gärna se en bättre samverkan mellan tillexempel gym, skolor och polis.

 • Sundsvall

  I dag kommer domen i dopningsrättegången; "Operation Liquid". Ett 70-tal personer är misstänkta för inblandning i en härva där dopningspreparat smugglats in och sålts. Det är en av de största rättegångar som hållits i svensk domstol.                                                                                                                                      

 • Sundsvall

  De två huvudmisstänkta i den stora dopningsrättegången försattes i eftermiddag på fri fot efter ett och ett halvt år i häkte. Beslutet i Sundsvalls Tingsrätt gäller fram till domen kommer den 4 augusti.

  Då meddelas domarna för samtliga 70 åtalade.

 • Sundsvall

  Idag kommer den stora dopningsrättegången i Sundsvall att avslutas. En rättegång som startade i november,  70 personer har stått åtalade och förundersökningen var på omkring 30.000 sidor. De huvudmisstänkta suttit häktade i över 18 månader

 • Sundsvall

  Åklagaren vill ha långa fängeslestraff för de huvudmisstänkta i den stora dopningsrättegången som just nu avslutas i Sundsvalls tingsrätt.

  Nio respektive åtta års fängelse vill åklagaren att den huvudmisstänkta mannen och kvinna ska få.

 • Dopningshärvan

  Den spanska polisen begick misstag som gjorde att Mr Maxi - huvudmannen, i den största dopningshärvan någonsin i Sverge - inte kunde gripas i december förra året.

  Trots instruktioner från Sverige hade inte polisen i Spanien dygnet runt bevakning på Mr Maxis fastighet.

  Därför lyckades han lämna huset bara en timme före polisens inbrytning.

 • Sundsvall

  Omringad av många yngre beundrare stod han där inne i butiken i Sundsvall och signerade dvd-skivor. Men mitt under evenemanget greps mannen som stod i centrum för uppmärksamheten.

 • Sundsvall

  Du har nog just upplevt ditt livs dyraste kafferast, sa en av försvarsadvokaterna till mej under någon av rättegångens första dagar. 20 minuters kaffedrickande kostar cirka 26.000 kronor i advokatarvode, sa försvarsadvokaten och tog en kopp till.

 • Dopningshärvan

  Åklagarsidan ska nu utreda om en försvarsadvokat i den stora dopningsrättegången i Sundsvall kan ha brutit mot yppandeförbudet, alltså lämnat hemliga uppgifter vidare.

  Den 42-åriga kvinnliga huvudmisstänkta som hördes i rättegången på torsdagen berättade att advokaten är god vän med hennes före detta sambo, den sk Mr Maxi, som är internationellt efterlyst och huvudperson i den uppnystade dopningshärvan.

 • I dag har den 42 åriga kvinna som greps i Spanien förhörts i dopningsrättegången i Sundsvalls
  tingsrätt. Hon anklagar en av advokaterna för att ha
  spridit information till rättegångens huvudman, den s k Mr Maxi.

 • Sundsvall

  Idag fortsatte den stora dopningsrättegången vid Sundsvalls tingsrätt. Den huvudåtalade mannen, med rötter i Sollefteå, erkände sig under förmiddagen skyldig till grovt dopningsbrott men inte till smugglingsbrott.