• Fredag den 15 september 1978. Redan tidigt på förmiddagen, långt innan kyrkklockorna började slå, samlades människor. Människor som snart blev till tusentals utanför Nikolaikyrkan i Örebro och längs med vägen som ledde fram till Almby kyrkogård, där jordfästningen ägde rum.

  Arkivbild från Ronnie Petersons begravning i Nikolaikyrkan i Örebro. Foto:Scanpix

  Det var tidig höst för trettio år sedan, en sorgens dag, då en av vår tids största idrottsstjärnor skulle begravas. Många minns denna dag och många minns de osannolika bilderna som dagarna innan flimrat på tv-apparaterna runt om i våra vardagsrum. Bilder från olyckan som inträffade på Monzabanan under Italien Grand Prix.Arkivbild från olyckan på Monzabanan i Italien. Foto:Pressens bild

  Men vem var han egentligen, han som brände fast ”the Peterson style” runt om i racingbanornas asfalt? Och hur började det, intresset som till sist gav bagarsonen och hissmontören från lilla Örebro smeknamnet superswede runt om i världen?”

 • Den 21 oktober 1971 strax efter klockan nio på förmiddagen tar sig en man in på Örebro läns landstings personalläkarmottagning på Näbbtorget i centrala Örebro, där hans fru arbetar. 
  Makarna ligger i skilsmässa och nu vill mannen ta med sig deras gemensamma son hem till Jugoslavien. Frun skall följa med som gisslan.
  Arkivbild Näbbtorgsdramat. Foto:Olof Fägersten(privat)

  Ingen visste då att detta drama skulle få sin upplösning 29 timmar senare i Trelleborg.

  Många är de länsbor som minns det dramatiska fotografiet i tidningen dagens efter. En bild som visar en man iklädd en ljus trenchcoat och med en pistol i ryggen på en kvinna.

  I programmet berättar poliser som var med om det dramatiska dygnet om pressen och upplösningen av dramat.”

 • Att denna match, denna den ”Värsta skandalen i svensk fotboll”, inträffade på Eyravallen i Örebro, ja det är kanske lite svårt att tänka sig. 
  Vad var det egentligen som hände? Vad var det som fick tidningarna att ropa efter taggtråd och vallgravar? Och var händelsen planerad?”

 • ” Drop some eggs” det var vad USA kallade det när man fällde bomber över Vietnam. När den amerikanske ambassadören Jerome F Holland kom på besök till Glanshammars bygdegård kastade några FNL ungdomar just ägg på ambassadörens bil. Poliser i busslast kom på plats för att gripa in.

  Hör hur tongångarna i samhällsdebatten och i rättssalen sedan lät. Ingen hade väl då kunnat ana att det i och med den äggtoddyn skulle skrivas historia där utanför Glanshammars bygdegård denna soliga dag i maj 1970.

 • Natten den 17 augusti 1972 rymde 15 fångar från den mest rymningssäkra platsen som svensk fångvård då hade att erbjuda, Kumlabunkern. Plötsligt befann sig gräddan av Sveriges brottslingar runt om i länets skogar. 
  Möt anstaltspersonal som stod villrådiga, poliser som deltog i sökandet och människor som fick påhälsning av rymlingarna

 • I det första programmet handlar det om en av Sveriges största motorsportsolyckor som inträffade på Gelleråsbanan utanför Karlskoga. 
  Två bilar körde av banan och rakt ut i publiken. Fem personer omkom och över trettio skadades. I programmet berättar sjukvårdspersonal, publik, tävlingsledning och racerförare vad som egentligen hände.”

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista