Skilda villkor

Är du utsatt för missförhållanden - orättvisor och lever under skilda villkor än människor runt omkring dig? Fast vi bor i samma län, ibland grannar kan våra villkor vara så olika, ofta av ekonomiska skäl, ibland av helt andra orsaker.

  • De som har jobb i Sverige idag arbetar hårdare och tjänar också bättre än för 20 år sedan. Men den som är arbetslös ställs utanför den här positiva utvecklingen eftersom det inte skapas så många fler jobb. Det är en av förklaringarna till att inkomstklyftorna ökat så markant i Örebro län sedan 1990.

  • Skillnaderna i inkomst mellan rika och fattiga bostadsområden i örebro län har ökat enormt på 20 år. I området med högst inkomster tjänar man nästan fem gånger mer än de som bor i mest utsatta låginkomst-området. I Örebros Vivalla till exempel är medianinkomsten i vissa kvarter bara drygt 71.000 kronor per år.

  • Det har blivit allt tuffare att få sjukpension, eller sjukersättning som det heter nu. Sedan alliansregeringen tog över har antalet sjukpensionärer i Örebro län minskat med 25 procent.

  • Arbetslösheten bland unga är hög i Örebro län. I september som den senaste siffran är från, var det 3750 unga vuxna som saknade jobb, en ökning med nästan 11 procent på ett år. Axel Frick i Pålsboda är 19 år och gick ut på en tuff arbetsmarknad i våras.

  • Arbetslösheten i Hallsbergs kommun stiger oroväckande snabbt, på ett år har de arbetssökande blivit nästan 19 procent, eller 125 personer fler.

  • Cirka 600 arbetslösa i länet får hjälp av en jobbcoach, men alla är inte nöjda. Mikael Glännström i Örebro är arbetslös och har deltagit i gruppträffar där man, enligt honom, ägnat sig åt virkning och fotspa.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista