FOKUS: Whirlpools nedläggning i Norrköping

I januari kom beskedet att vitvaruföretaget Whirlpool lägger ner sin fabrik i Norrköping. 323 anställda blev av med jobbet i ett slag. Under året har verksamheten flyttats till Italien bit för bit och i september går de sista jobbarna ut från fabriken för sista gången. Lisen Elowson Tosting har följt nedläggningen i Norrköping och flytten av microvågsugnstillverkningen till Italien. Här samlar vi alla hennes reportage och vår rapportering kring fabriken som efter 74 år nu stängs för gott.

 • Norrköping

  Det är en tuff arbetsmarknad som väntar dem som fått lämna sitt jobb på Whirlpool i Norrköping. Det var i fredags som fabriken stängde igen och 323 anställda fick lämna sina jobb. Utbildningsnivån bland dem som slutade är låg och idag finns få liknande jobb lediga inom tillverkningsindustrin i Norrköping. 

 • Norrköping

  Vi har under de senaste dagarna rapporterat om Whirlpools flytt från Norrköping till Cassinetta i norra Italien. Per Frankelius, omvärldsanalytiker vid Linköpings universitet, gästade studion för att prata om hur företagen kan förmås att stanna i Sverige.

 • Norrköping

  I fredags stängde Whirlpools fabrik i Norrköping och 323 anställda förlorade jobbet. En av dem är Eva Andersson som vi har följt sen i somras. Hon har berättat om tankarna kring att bli uppsagd, arbetslös och i fredags var det alltså sista dagen på jobbet, en dag som blev fylld av känslor. 

 • Norrköping

  Att samla all tillverkning av de inbyggda vitvarorna på ett ställe ska få ned kostnaderna för Whirlpool.
  Företaget ser flytten av produktionen i Norrköping till företagets nya nav i Cassinetta i norra Italien som en möjlighet att klara av den ökande konkurrensen på vitvarumarknaden.

 • Norrköping

  I slutet av januari varslades på en vecka över 700 personer på tre företag i Norrköping bland dem  Whirlpool som stängde fabriken där igår. Och nu väntar utmaningar säger kommunalrådet Lars Sjernkvist (S) i Norrköping.

 • Norrköping

  Idag lägger Whirlpool i Norrköping ned sin tillverkning av mikrovågsugnar. Fabriken stänger och verksamheten flyttas till norra Italien. Sammanlagt 323 anställda och runt 150 inhyrda förlorar jobbet och många jobbar sin sista arbetsdag idag.

 • Norrköping
  Tillverkningen flyttar till Italien.

  När Whirlpool i morgon lägger ned sin tillverkning av mikrovågsugnar i Norrköping tar en nästan 75 år lång industriepok slut. Företaget, som från början hette NEFA, startade 1940 och har sedan dess varit en viktig arbetsgivare för Norrköping.

 • Norrköping

  Det är nu drygt två veckor kvar tills tillverkningen av mikrovågsugnar på Whirlpool i Norrköping läggs ned för gott och drygt 300 anställda blir av med jobbet. På fabriken pågår just nu förberedelserna för flytten av tillverkningen till Italien.

 • Om knappt en månad, 19 september, stänger Whirlpool av det sista löpande bandet i fabriken i Norrköping och tillverkningen av mikrovågsugnar flyttas till Italien. Nedläggningen drabbar runt 300 anställda och en av dem är receptionisten Eva Andersson som har jobbat i företaget i 27 år.

 • Norrköping

  I slutet av januari kom beskedet att Whirlpool ska stänga fabriken i Norrköping. P4 Östergötland kommer att följa nedläggningen i en serie reportage med start i dag. Första träffar vi receptionisten Eva Andersson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista