Kommunkontoret i Kisa. Foto: Daniel Klaar/Sveriges Radio
Kinda

Nytt samarbete om makten i Kinda

1:29 min

Allt tyder på att det blir maktskifte i Kinda och att kommunen den kommande mandatperioden kommer att styras av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. 

- Vi har redan gått igenom de stora viktiga frågorna och vi ser inte att det finns några fallgropar som vi kommer att falla i, säger Björn Hoflund (M).

Partierna har nu beslutat att inleda förhandlingar om gemensam politik och det verkar inte vara så svårt för partierna att komma överens, säger Björn Hoflund. Hur ansvarsfördelningen mellan partierna blir och vem eller vilka som får jobbet som kommunalråd återstår att förhandla om. Hans Måhagen är Socialdemokraternas toppnamn och ser nu att hans parti får vara med och styra kommunen igen.

- Jag tror att vi får gå tillbaka till 2002 då Socialdemokraterna var med i en majoritet, så det är nästan lite historiskt att vi är tillbaka, säger han.

Kvar blir Miljöpartiet och Centerpartiet. Centern har dominerat Kindapolitiken den senaste mandatperioden. Men både Björn Hoflund och Kristdemokraten Lena Käcker Johansson säger att de är missnöjda med samarbetet den gångna mandatperioden och att det inte var ett svårt beslut att byta C mot S.

- Centerpartiet har haft en väldigt besvärlig situation och fokus har hamnat på personfrågor och andra saker som inte har med politiken att göra, säger Lena Käcker Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista