• Else Kleen var en färgstark journalist och samhällsdebattör som bl a drev kampanjer för bättre mental- och fångvård. I slutet av 1939 satt i fängelse i två månader för tryckfrihetsbrott.

  Else Kleen var utöver sitt sociala patos också känd för att skriva om hushåll och mode i Stockholmstidningen. I programmet Husmorsskolan från 1950 ger hon den svenska kvinnan mycket handfasta klädråd.

 • Mellan 1973 och 1979 dominerades musikscenen av en genre: Disco. Den hedonisktiska livssstilen, de flamboyanta kläderna och musiken som betraktades som ytlig och fullständigt tom på innehåll av rockkritikerna, lade grunden för så mycket av den musik vi kan höra idag.

 • Ann-Sofie Back "dras till det hon hatar, det hon tycker är fult, tjatigt och förutsägbart. För att stå ut med det hon stör sig på gör hon kläder av det, och vips har det fula blivit fint". (Stil i P1 2010)

 • Spade (skägg klippt i fyrkant). Gaffel (tvådelat skägg). Stilett (långt  spetsigt skägg).  Katedral (hackklippt som en upp och nedvänd trappgavel). Imperieskägg (rundklippt skägg med yviga mustascher).  Ja, skäggmodet har varierat genom tiderna och också synen på ansiktsbehåring överhuvudtaget. Är skägg mannens största prydnad eller?

 • Finansministerns nya frisyr har blivit veckans samtalsämne. Hår har alltid väckt starka känslor. Tofsar i armhålorna och orakade ben. Tuppkammar och pager. Tangorabatter och flintskallar. Hår i alla dess former speglar också tidsanda och identitet. Det visar alla de program i radions arkiv som handlar om hår.

 • Syfestivalen i Älvsjö som öppnar i helgen är Sveriges största mässa som täcker in sömnad, stickning, knyppling, virkning och broderi. Hemslöjd står för hållbarhet och är till för alla. Lyckan att skapa något med händerna tycks vara beroendeframkallande.

 • Nu är Stockholms modevecka igång för fullt. Trots tillkortakommandet gentemot bildmedierna har mode varit ett stort och återkommande tema i radio. Konventionerna har varit viktiga även i radio, och prudentliga råd om klädstil och smak spreds över landet fram till åtminstone 1960-talet.

 • Vårt hem har alltid varit viktigt. Av naturliga skäl, vi tillbringar ju mycket tid där. Det handlar om köp och sälj, renovering och möblering.

  SR Minnen har letat fram radioprogram ur det förgångna, som inriktar sig på inredning. Vi börjar 1938 då Olof Forsen besöker hemmafrun Elin Wennerholm som bor på en gård i Fantebo. Hon har inte fått in alla moderniteter ännu.

 • Ett år efter att kommunfullmäktige i Stockholm klubbat igenom att Slussenkarusellen rivs och ger plats för en helt ny lösning har planerna stoppats. Mark- och miljödomstolen säger nej till den nya detaljplanen. Den gamla och i mångas ögon genialiska fyrklöversnurran har klarat att slussa trafik mellan Söder och Gamla stan sedan 1935.

 • Oscar Niemeyer, Brasiliens mest kända arkitekt, dog nyligen 104 år gammal. Han var mannen bakom landets mycket originella huvudstad Brasilia, som byggdes under några få år på 1950-talet. 1987 besökte Mats Arvidsson och Ola Sunesson staden.

 • Nu sätts byggställningar upp kring fasaden på det söndervittrande kungliga slottet i Stockholm. Renoveringen beräknas ta 20 år. Vi har gjort ett par nedslag i slottets historia.

 • Textilkonstnären Märta Måås Fjetterström startade sin egen vävateljé i Båstad redan 1919. Hon var en driven och nyskapande formgivare och en för sin tid ovanlig affärskvinna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista