12 program om Sveriges Radios historia, nutid och framtid

Avgörande ögonblick – poddradiospecial

Länge var radion det enda media som kunde nå hela Sveriges befolkning, gammal som ung, kvinna som man, stad som land och slott som koja - samtidigt. Många av de grundläggande ambitionerna som fanns när Radiotjänst startade 1925 finns kvar, men mycket är också förändrat.

Här hittar du material ur radions arkiv som bearbetats och sammanställts till längre program.

Producent: Rigmor Ohlsson

 • Lägerfångenummer. SVT Bild.
  Länge teg, med några undantag, de som överlevt förintelsen om sina upplevelser. Det skulle ta drygt fyrtio år innan tystnaden bröts. Men varför teg de så länge och vad fick dem att börja berätta?
 • Förintelsen. Foto Rigmor Ohlsson.
  Grymheten i de tyska koncentrationslägren är ofattbar, men kanske är ändå det märkligaste att det fanns dom som överlevde. Som Jakob, Margareta, Irena, Hedi, Magda, Ebba, Katja, Max och Lilly.
 • Lill-Babs. SVT Bild
  3 april 2018 stannade Sverige upp ett tag. Lill-Babs var död. I mer än sex decennier underhöll hon svenska folket, älskad som få. Hösten 2016 berättade hon för Rigmor Ohlsson om sin långa karriär.
 • Hasse Alfredson. SVT Bild.
  Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med nåt, sa pastor Jansson i revyn Gröna hund 1962. Upphovsmannen till citatet, Hasse Alfredson, har fyllt sin påse till brädden.
 • Birgitta Dahl. Foto: Ronnie Ritterland. SVT Bild.
  Socialdemokraten Birgitta Dahl befann sig ofta i hetluften, om det så gällde kvinnans rättigheter, Vietnamkriget eller kärnkraften. I ett samtal med Rigmor Ohlsson berättar hon om sitt politiska liv.
 • Kända och okända, barn och gamla, artister, kriminella och statsministrar. En sak har de gemensamt. De har intervjuats av Ulf Elfving. Runt 30 000 intervjuer räknar han med att det hittills blivit.
 • I år har Storbritanniens drottning Elizabeth fyllt 90 år. Hon är inte bara landets äldsta monark genom tiderna utan också den regent som suttit längst på tronen, i 64 år.
 • Lumparhistorier har vi väl alla hört i minut och parti, ofta i ett rosafärgat skimmer. I verkligheten var värnpliktstiden ofta lite mer grådaskig.
 • Ett aprilskämt som många ännu minns är när Kjell Stensson 1962 visade hur en svartvit TV med hjälp av en nylonstrumpa förvandlades till en färg-TV. Många andra aprilskämt är sen länge glömda.
 • Olika tävlingsprogram har avlöst varandra under decennierna som gått sen den allra första frågesporten sändes i radio. Det är en typ av underhållning som lockar många radiolyssnare.

 • Poddradiospecial #11

  Utrikesbevakningen är en av Sveriges radios paradgrenar. Numera finns radions utrikeskorrespondenter på plats runt om i hela världen och dessutom kompletteras de med erfarna medarbetare, stationerade i Sverige som snabbt kan rycka ut oavsett när det händer och var det händer.

 • 49 min
  Poddradiospecial #10

  På 1920-talet var de flesta svenskar kristna. Sen dess har andra religioner som islam och judendomen växt i betydelse. Dessutom ser sig många som icketroende. Hur påverkar detta det religiösa utbudet i radion? Ska radion verkligen sända gudstjänster?