• Den gamle OS-ryttaren Anders Gernandt (1920-2000) blev folkkär under 1970-talet då han började kommentera hästsport i TV. Hans karaktäristiska röst med de välbekanta skorrande r:en blev ett begrepp, och han lånade sin röst till en av de första TV-såporna Lödder. 1981 gästade han Svar i dag och svarade på en fråga om kommunikation med hästar.

  • Utrustade med en revolver, 20 kg packning och ett introduktionsbrev från självaste kungen, gav sig systrarna Lisbeth och Greta Listervik 1938 ut på en livsfarlig jordenruntvandring.

  • Året är 1943 och några husmödrar sjunger vattenkranens lov: ”Farväl, farväl du urgamla hink! Du kommer ej mer igen.”. Allt släpande vid brunnar och pumpar är slut, nu är det bara att vrida om kranen så flödar vattnet.

  • Hör en kvart med den amerikanske ljudimitatören Freddie Dosh. Han var en varietéartist som reste jorden runt med sina konster och som också gjorde ljudeffekter och knasiga röster åt filmindustrin. Här uppträder han i svensk radio den 6 mars 1939.

  • Den polsk-amerikanska skönhetsexperten Helena Rubinstein öppnade sin första skönhetssalong 1905. Denna färgstarka affärskvinnas produkter blev snabbt världskända. 1963 besöker den 93-åriga Helena Rubinstein Stockholm och ger i en intervju i Ekot råd till den svenska kvinnan.

  • Andningen hade upphört och likstelheten inträtt. Familjen sörjde sin tonåriga dotters död. Märta Skogsberg själv hörde allt men kunde inte ge sig till känna. 1943 berättade hon för Radiotjänst Lars Madsén om att vara skendöd.

  • Det var under ett frukostmöte med bankfolk som finansminister Pär Nuder jämförde 40-talisterna med ett köttberg som skulle födas av 60-talisterna. Klippet är hämtat från SVT:s arkiv.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista