• Sickan Carlsson debuterade vid 10 års ålder i Barnens Brevlåda och har varit med i drygt 50 filmer och medverkat i en rad pjäser och revyer. Den folkkära skådespelaren och sångaren avled den 2 november 2011.

 • 1914 föddes kvinnan som skulle bli Sveriges första TV-kändis. Ria Wägner som från och till mellan 1956 och 1979 i programmet Hemma vände sig till Sveriges hemmafruar med en blandning av glamour, mat, musik, hantverk och konst. Själv uppvuxen i ett matriarkat av självständiga starka kvinnor ville hon höja statusen på det som traditionellt räknats som kvinnokultur. Producent Rigmor Ohlsson.

 • "Så roligt att du tycker om Sommarboken som kanske står mig närmast." Så skrev Tove Jansson i ett brev till en liten flicka i maj 2000, drygt  ett år före sin död.

 • 1936 tackade Zarah Leander ja till ett kontrakt med det tyska filmbolaget UFA. Hon blev Nazitysklands motsvarighet till Hollywoods Greta Garbo och en galjonsfigur för det Tredje riket.

  1943 återvände hon till Sverige. Kanske hade hon trott att hon skulle tas emot  med öppna armar, som en efterlängtad stjärna. 

 • – Detektivromaner ska underhålla,  inte frossa i våld och politiska budskap.
  Sveriges egen deckardrottning, Maria Lang, var pusseldeckarnas största försvarare och mot slutet av sitt liv i ständig strid med författare som skrev samhällskritiska  detektivromaner. Kritikerna var inte alltid nådiga men i flera decennier var Maria Lang, eller Dagmar Lange som hennes riktiga namn var, Sveriges mest lästa vuxenförfattare. Fram till sin död 1991 skrev hon drygt 40 böcker.

  2014 skulle Maria Lang ha fyllt 100 år. Programmet är det första i serien "Hundraåringarna". Senare i vår porträtteras Ria Wägner och Tove Jansson.

 • Här berättar Hans Alfredson för Lotta Bromé bl a om en liten stuga på Söder i Stockholm som fungerat som både sommarställe för familjen och skrivarlya åt honom och Tage Danielsson.

 • Tillsammans med kollegan Tage Danielsson tog Hans Alfredson 1959 tjänstledigt från radion för att göra den första gemensamma revyn som fick namnet "Siv Olsson eller doktor Kotte slår till".

 • Maud Reuterswärds ord har en förmåga att etsa sig fast i lyssnaren. Många av hennes program känns lika angelägna idag som när de en gång sändes. Reuterswärd var en pionjär som utforskade radiomediets möjligheter, som när hon t ex 1952 lät spela in när hon födde sitt tredje barn. Samma barn som Katarina Hahr nu drygt sextio år senare intervjuar om moderskap.

 • Den 22 november 1963 blev den amerikanske presidenten John F Kennedy skjuten till döds när han färdades i en öppen bil på väg till ett lunchmöte i centrala Dallas. SR Minnen återvänder till rapporteringen kring mordet som skakade en hel värld.

 • Den 11 september 2003 kom meddelandet att utrikesminister Anna Lindh hade avlidit av sina skador efter att ha blivit attackerad och knivskuren på varuhuset NK. Anna Lindh kom att vinna stor internationell respekt som utrikesminister och sågs av många som den självklara efterträdaren till partiledaren Göran Persson.

 • Den norske skådespelaren Rolf Wesenlund har avlidit. Både i Norge och Sverige blev hans rollfigur Fleksnes omåttligt populär. 1974 var Rolf Wesenlund gäst hos Kent Finell i programmet Aktuiell nöjesprofil och berättade bland annat om varför han tyckte det var dags att ta livet av den självgode och ganska hopplöse rollfiguren.

 • Nu fyller den svenska flygande räven Ove Fundin, 80 år. Han är en av sveriges bästa speedwayförare genom tiderna med fem VM-titlar. Smeknamnet "The flying fox" fick han för sitt röda hår. 1967 åkte han hem sitt sista VM-guld i säråkning med Bengt Jansson på Wembley Stadium i London.