Månen på utställning, SVT Bild
Månen på utställning, SVT Bild
Ur Arkivet: Kalla krigets kapplöpning till månen

Vem skulle komma först till månen?

Ekot berättar om den första rymdpromenaden 18 mars 1965
16 min

För femtio år sen pågick en kapplöpning mellan USA och Sovjetunionen - vilken supermakt skulle komma först till månen? Länge såg Sovjetunionen att leda kapplöpningen. Den 18 mars 1965 kom nyheten att den ryska kosmonaut Aleksej Leonov lämnat rymdskeppet Volchod 2 och utfört den första rymdpromenaden.

I den här sändningen berättar Ekot och TT i detalj hur rymdpromenaden gått till och ägnar resten av sändningen åt "rymdsensationen". Man konstaterar att Sovjet säkrat en första plats om kapplöpningen i rymden. Sven Wallmark refererar meddelandet i Moskvaradion, en kommuniké från nyhetsbyrån TASS, som han direktöversätter för de svenska lyssnarna.

Han ger också en välformulerad karakteristisk av kosmonauten Aleksej Leonov: kommunist sen 1957, specialutbildad stridsflygare, fallskärmshoppare och kosmonaut som av den ryska propagandan beskrivs som kallblodig och uthållig.

Leonov är dessutom en duktig amatörmålare, gift och har en fyraårig dotter. Hans rymdfärd följdes av miljontals ryssar i den så kallade Kosmovisonen, en direktsändning från rymden.

Civilingenjör Gunnar Hambreus berättar om vad som händer när man kliver ut ur en rymdkapsel och gör jämförelser med science fiction. Lunchekot fångar också upp de amerikanska reaktionerna på den sovjetiska sensationen genom korrespondenten Arne Thorén. I USA tränar man just på samma manöver som ryssarna genomförde den 18 mars 1965.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".