• Ingmar Bergmans film Viskningar och rop gjorde succé vid filmfestivalen i Cannes 1973. Bergman var sedan länge en internationellt aktad storhet. Trots det var det här hans allra första presskonferens utanför Skandinavien. Han blir både blyg och lite nervös av att stå längst fram på scenen i det stora festivalpalatset. 

 • Filmkrönikans skapare, Gunnar Oldin, var en av Cannesfestivalens veteraner. 1973 uteblev han dock och nöjde sig med att i programmet Vardags berätta för Berndt Friberg berätta om hur det brukade vara i Cannes när festivalyran slog till. Plötsligt kostar t ex en kopp kaffe och ett toabesök dubbelt så mycket.

 • Bakom stjärnglittret och glamouren, champagnen och marmorgolven på filmfestivalen i Cannes finns också en annan mindre glamorös verklighet. 1973 bjöds media in till presskonferens med skådespelaren Roger Moore. Många journalister köade för att få möta megastjärnan och radions Sven Hugo Persson kunde berätta om trängsel, ficktjuvar och kravallstaket.

 • Vietnamkriget blev ett krig som fick en hel ungdomsgeneration medveten om de övergrepp som skedde mot länder i den så kallade tredje världen. Under slutet av 60-talet växte världsopinionen mot detta krig som tog slut 1975.

 • Den 30 april 1975 faller den sydvietnamesiska huvudstaden Saigon. Kapitulationen innebar att det trettioåriga blodiga Vietnamkriget var slut. Nyheten väckte reaktioner över hela världen och Ekot ägnar hela sin sändning Valborg 1975 åt den dramatiska utvecklingen i Vietnam. Bland annat rapporterar Arne Thorén om reaktionerna i USA som blivit kritiserat för sin inblandning i kriget.  

 • Finländska valet

  I Finland har inte inrikespolitiken präglats av blockpolitik på samma sätt som i Sverige. Istället har en lång rad av koalitionsregeringar avlöst varandra. I oktober 1971 var det dags igen. Den politiska turbulensen gav president Urho Kekkonen en unik roll i Finlands efterkrigshistoria.  

 • Ur Arkivet: Likuds valseger 1977

  Högerpartiet Likud och premiärministern Benjamin Netanyahu riskerar att förlora i årets val i Israel. Likud kom första gången till makten 1977. Därmed bröts arbetarrörelsens dominans av israelisk politik och Menachem Begin blev Israels nye premiärminister. Likuds fokus på säkerhet väckte oro bland fredsvänner och israeliska araber. I ett reportage från 19 maj berättas om stämningarna efter valet 1977.

 • 1947 antogs i FN förslaget om att dela Palestina i en arabisk och en judisk stat. 1948 utropades staten Israel, men någon arabisk stat kom inte till stånd. Motsättningarna mellan Palestina och Israel hör till en av världens mest infekterade och svårlösta konflikter.

 • Berglingaffären är en av svensk historias största spionskandaler. Stig Bergling dömdes den 7 december 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri för att bland annat ha lämnat ut en förteckning över försvarsanläggningar. För några dagar sedan avled han.

 • Mellan 1973 och 1979 dominerades musikscenen av en genre: Disco. Den hedonisktiska livssstilen, de flamboyanta kläderna och musiken som betraktades som ytlig och fullständigt tom på innehåll av rockkritikerna, lade grunden för så mycket av den musik vi kan höra idag.

 • Den 23 augusti 1973 barrikaderar sig en k-pistbeväpnad rånare i Kreditsbanken på Norrmalmstorg och tar fyra personer som gisslan. Rånaren kräver tre miljoner kronor och att Clark Olofsson ska släppas fri ur fängelse och föras till banken. Ett flera dagar långt mediadrama tar sin början.

 • Den 8 maj 1973 avslutades en 71 dagar lång belägring av indianreservatet Pine Ridge vid Wounded Knee i Syd-Dakota i USA. Det betraktas som de amerikanska ursprungsbefolkningens sista strid. Därefter har förhållandet för dem, mycket långsamt, blivit bättre. 2000 återträffar Lars Åberg två bröder som var aktiva i indianrörelsen AIM.

 • I Danmark har just 60 000 lärare blivit lockoutade i samband med en arbetsmarknadskonflikt. Närmare 900 000 elever och studenter drabbas. I februari 1971 hände samma sak i Sverige då 25 000 SACO-anslutna lärare blev lockoutade av arbetsgivaren staten. Vad hände med eleverna? Ja, de fick snällt klara sig själva i skolan.

 • SR MINNEN MINNS

  Radiominnen behöver inte alltid betyda viktiga händelser som förändrat världen, eller radioprogram som varit speciellt minnesvärda. Det kan lika gärna vara de små sakerna man minns: hur det lät när radion hade sändningsuppehåll, uppräkningen av häftiga fyrnamn i väderleksrapporten, eller den mer än lovligt sensuella börsrapporten.

 • På Västmannaöarna, strax söder om Island, lever de drygt 4 000 invånarna granne med högst aktiva vulkaner. 1963 bildades en helt ny ö i ögruppen, Surtsey. Tio år senare, i januari 1973, fick den enda bebodda ön, Hemön, utrymmas då ett utbrott startade i vulkanen Eldfell.