• 8 juni 1937 är det skolavslutning i Högalids folkskola i Stockholm. Innan eleverna får sina betyg får de demonstrera sina kunskaper i huvudräkning. Tre gånger tre gånger tre delat med tre. Vad blir det?

 • Problemen runt skolbespisningarna, inte minst den höga ljudnivån, har varit ett återkommande tema i Sveriges Radios rapportering.  I programmet Vad händer i skolan? från 11 mars 1981 besöker Gunnar Sandstedt Järfälla kommun där man bland annat prövat att äta på lektionstid för att öka trivseln.

 • SR Minnen

  Under 1970-talet började barnaga att debatteras i Sverige. Barn hade till skillnad från vuxna inget skydd mot att bli misshandlade. 1978 diskuterades lagförslaget mot barnaga i radion.

 • - Så fort jag kommer hem från skolan frågar jag pappa om jag får gå ut och spela. Det säger Noah 12 år som bor i bostadsområdet Hovsjö i Södertälje. 2012 träffar programmet "Barnen" Noah på den stora, nya fotbollsplanen med konstgräs och med så många mål så att flera gäng kan spela samtidigt.

 • Studentflak har en lång tradition men kan se ut på många sätt. 1937 när studenterna på Norra Real i Stockholm kördes hem var det en skraltig lastbil, en elegant sportbil och hästtransport som gällde.

 • Högsta resultatet på högskoleprovet kan ge en genväg till högskolan för de som inte har tillräckligt höga betyg från gymnasiet.  Det kan också vara en välbehövlig kick för självförtroendet för dem som tvivlat på sin egen förmåga. Men alla som får 2.0 utnyttjar inte möjligheterna ett högt resultat ger. För många äldre kan uppbrottet från ett invant jobb med trygg ekonomi bli ett för stort steg att ta.

  1997 undersökte Kerstin Andersson vid enheten för pedagogiska mätningar vid Umeå universitet vad som hänt med de 100 personer som fem år tidigare, 1992, fått 2,0 på högskoleprovet.

 • Redan 1989 talade man om lärarflykt och allt sämre skolresultat. Receptet för att styra upp skolan var enligt dåvarande skolministern Göran Persson (S) att kommunalisera lärartjänsterna. Misstron från lärarhåll var stor och Perssons proposition lades fram i riksdagen mitt under en pågående lärarstrejk.

 • Statistiska centralbyråns nya rapport om barnfattigdom visar att andelen "barn i familjer med låg inkomst­standard", med SCB:s egna ord, sedan 1997 sjunkit från 18 till 8 procent. Men hur definieras egentligen fattigdom i ett land som Sverige där rent vatten, el och mobiltelefon är vardag? SR Minnen har plockat fram ett par program där fattigdomsbegreppet diskuteras.

 • Vi i femman sändes för allra första gången i radion 1963. Programledare var Berndt Friberg, som skulle fortsätta att leda programmet i 22 år. SR Minnen har plockat fram ett par av de första tävlingarna. Vad var det 11-åringarna som tagit sig ända till final förväntades kunna på 60-talet?

  Ikväll drar det igång: Till vi i femmans sida

 • Lundsberg öppnar igen. Förvaltningsrätten har nu upphävt skolinspektionens tidigare beslut att stänga  internatskolan efter att elever misshandlats med strykjärn vid en så kallad nollning. I ett par program från 1974 och 1987 får man en inblick i hur den anrika skolans kamratuppfostran fungerat.

 • SR Minnen har plockat fram några av de första tävlingarna och blivit imponerad av 11-åringars kunnande i mitten på 1960-talet. Vem kan idag till exempel identifiera den här fågeln?

 • I Danmark har just 60 000 lärare blivit lockoutade i samband med en arbetsmarknadskonflikt. Närmare 900 000 elever och studenter drabbas. I februari 1971 hände samma sak i Sverige då 25 000 SACO-anslutna lärare blev lockoutade av arbetsgivaren staten. Vad hände med eleverna? Ja, de fick snällt klara sig själva i skolan.

 • På torsdag begravs Anders Carlberg, Fryshusets grundare.  För honom innebar det kristna kärleksbudskapet att vare sig fördöma eller stå bredvid och se på när unga hamnar snett. Han ville vara och var en av dom som agerade. 1997 predikade Anders Carlberg vid en studentgudstjänst i Jönköping.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista