• Lennart Nilssons bilder av människokroppens inre beundras världen över. Fotoboken Ett barn blir till, med närstudier av det växande fostret, har blivit en nutida klassiker. Lennart Nilsson, som idag är 93 år, har varit ganska tillbakadragen och det finns få intervjuer i radioarkivet. Men i Vetandets värld från 1982 berättar han hur allt en gång startade.

 • Hösten 1940 utkom Karin Boyes kusliga roman Kallocain. Boye beskrev själv boken som en pessimistisk framtidsskildring. Hon hade besökt både Sovjetunionen och Nazityskland och skrämts av vad hon sett. Hon hade också läst om en blekgrön sanningsdrog i Sovjet som fick fångarna att bekänna. I romanen kallas den Kallocain.

 • "Jag tror det är något tidlöst i Pippikaraktären, en frihetsdröm det har vi väl allihopa" säger Astrid Lindgren i programmet Pippi Långstrump - århundradets barn från 1978.

  Idag finns böckerna om Pippi Långstrump översatta till nära 100 språk.

 • "Om ni köper den här novellen av mig så kommer jag ha råd att prenumerera på er tidning", skrev Astrid Lindgren i tjugoårsåldern till tidskriften Folket i Bild. Hon berättar om sin väg mot författarskapet i  programmet Vi som var med från 1972.

 • "Kan du inte skriva en bok om att Pippi åker och hälsar på sin mamma i himlen?" bad en gång en ung läsare Astrid Lindgren. I Inspirationens ögonblick från 1969 berättar hon också om hur hon funnit inspiration till sina många böcker.

 • "Berätta om Pippi Långstrump" bad Astrid Lindgrens dotter 1941 när hon låg sjuk. Tre år senare skrev Astrid ner berättelsen om Pippi och gav den i present till dottern på hennes tioårsdag. Året därpå, 1945, kom Pippi Långstrump ut som bok.

  I ett utdrag från programmet Frågvisa trean - för flickor och pojkar från 1968 ställer skolbarn frågor till Astrid Lindgren om bl a Pippi Långstrump.

 • Lord Alfred Tennysons klassiska nyårsdikt har reciterats vid tolvslaget på Skansen sedan slutet av 1800-talet. De första decennierna lästes dikten bara för besökarna på Skansen, men från 1934 fram till och med 1955, kunde dikten även höras i radio. 1977 bestämdes att tolvslaget skulle sändas i TV.

 • Apropå helgens bokmässa i Göteborg har SR Minnen plocka fram några udda klipp ur radion otaliga bokprogram. Vad äter t ex karaktärerna i George Simenons kriminalaromaner? I deckarprogrammet Kaliber från 1980 lagar Mikael Timm och Ola Sunesson för-, varm- och efterrätt ur Madame Maigrets kokbok.

 • "Så roligt att du tycker om Sommarboken som kanske står mig närmast." Så skrev Tove Jansson i ett brev till en liten flicka i maj 2000, drygt ett år före sin död.

  Ömsint skildrar hon relationen mellan en mycket gammal farmor (sin egen mamma) och sin brorsdotter, den lilla sexåriga Sophia. Idag är Sophia Jansson kreativ chef för familjeföretaget Moomin characters. Med hjälp av henne och skådespelerskan Birgitta Ulfsson porträtterar Rigmor Ohlsson Tove Jansson.

 • Idag är det femtio år sedan författaren Moa Martinson gick bort. Hon var en kvinna med starka åsikter. 1962 attackerar hon t ex den moderna maten och raljerar över den askyvärda nymodigheten pizza.

 • I programmet Biblioteket från 2006 tar Kjell Westö med Maarja Talgre på en promenad bland Helsingfors dolda skrymslen och vrår.

 • Barnlös är han, åttioåringen Kalle Anka, och tur är väl det.  I Ankeborg råder en sträng sexualmoral och den som gör nåt så oanständigt  som att tillverka barn blir för all framtid utstött ur gemenskapen. Men återväxten är ändå säkrad. I stället för barn får man brorsöner.  1977 redde Sveriges radios Evan Storm  ut begreppen i programmet Svar idag.

 • "Så roligt att du tycker om Sommarboken som kanske står mig närmast." Så skrev Tove Jansson i ett brev till en liten flicka i maj 2000, drygt  ett år före sin död.

 • 1995 instiftade Unesco världsbokdagen. Programmet Läsa böcker - vad ska det vara bra för? från 1971 är ett program om bokläsaren, om läsupplevelsen, bokläsarens attityder och ickeläsarens.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista