• I Frankrike hålls det nu lokala val. Det handlar om att ledningen för över 36 000 städer, orter och samhällen ska väljas och det behövs vanligtvis två valomgångar. Precis som i Sverige är det lite av ett supervalår i Frankrike, men med skillnaden att borgmästarna väljs innan fransmännen deltar i Europaparlamentsvalet i slutet av maj. Resultaten i mars kan påverka utgången i maj. Reportage av Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén. Kl 6.44

 • Ett mycket ovanligt möte har ägt rum i Vatikanen hos påven Franciskus. För första gången fick två svenskar häromkvällen audiens hos den katolska kyrkans ledare. De två bröderna Rodolfo och Carlos Luna kom till Sverige i början av 1970-talet, som politiska flyktingar från påvens eget hemland Argentina. Vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén var med under mötet i Vatikanen.

 • Den franska huvudstaden Paris är mycket sårbar för översvämningar. Under den gångna helgen har hårt oväder och ihållande regn skapat problem runt om i södra Europa och på den franska Atlantskusten har höga vågor som slagit in mot kusten lett till översvämningar i städer och på flera orter. Och samtidigt varnar industriländernas samarbetsorganisation OECD för att Paris skulle kunna drabbas  mycket allvarligt.
  Reportage av vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén som har träffat en av forskarna Stéphane Jacobzone.

 • I Frankrike är presidenten Francois Hollande ett stort samtalsämne, inte bara för sitt privatliv, utan också för sin politik. Har han gjort en rejäl U-sväng politiskt? Han gick till val som en hårdför socialist, men framstår nu snarast som en liberal socialdemokrat. Och det han sade då för exakt två år sedan, när han inledde sin presidentvalskampanj, vore omöjligt att höra från Francois Hollande i dag. Reportage av Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

 • I Tunisien har arbetet med en ny grundlag efter diktator Ben Alis fall för tre år sedan kört fast.
  Fram till nu har politikerna kompromissat, och till skillnad från Egypten har Tunisien inte skakats av våld. 

 • I Tunisien har det i dag gått tre år sedan diktatorn Ben Ali tvingades fly  - efter de protester som inledde dena arabiska  våren. Men idag är missnöjet bland tunisierna utbrett Vår korrespondent Alice Petrén är på plats inför treårsfirandet i dag och många menar att det inte finns något att fira.

 • I Spanien och närmare bestämt regionen Katalonien blir frågan om självständighet blir allt hetare. Ledaren för Katalonien Arthur Mas har utlovat en folkomröstning till den 9 november i år, men Spaniens regering säger absolut nej till detta. En folkomröstning är uteslutet och vore mot grundlagen, säger den spanska regeringen, men katalanerna håller inte med. Självständighetsfrågan har nu blivit dagligt förstasidesstoff och blir alltmer infekterad. Vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén ställde frågan till katalaner i Barcelona - blir det en folkomröstning? 

 • Spanien står inför ett år med många brännande frågor - bland annat vad kommer att ske med aborträtten och inskräkningarna i demonstrationsrätten, vill invånarna i Katalonien lämna Spanien och, inte minst, vad händer med den ekonomiska krisen? Vår korrespondent Alice Petréns betraktelse över ett land i förändring.

 • I början av oktober inträffade den omfattande fartygskatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa i Medelhavet, då 366 personer dog. Vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén träffade på vägen dit svensk-eritreanen Samir, som hon kallar honom, och följde honom i hans efterforskningar efter sin bror, som hade varit med på båten.

  I ett antal inslag här i radions sändningar kunde vi höra hur svårt det var för Samir att få några svar. Och till slut fick han återvända hem till Sverige utan att ha hittat sin bror. Alice Petrén sökte upp Samir igen nu i veckan för att höra vad som hänt sedan dess.

 • På torsdag inleds EU-toppmötet. En av de frågor som tas upp på EU-toppmötet är invandringen till Europa. Den italienska ön Lampedusa har blivit något av en symbol för den omänskliga smugglingen av människor till Europa. Det var ju utanför Lampedusa som 366 flyktingar miste livet i höstas när deras fartyg desperat förliste. Reportage av Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

 • Läs mer

  Under det tredje kvartalet krympte eurogruppens näst största ekonomi, vilket förstås oroar övriga euroländer. Att krisen verkligen skulle vara över syns inte ännu. 

 • Läs mer

  I dag ska det franska parlamentet börja behandla lagförslaget mot sexköp. Frankrikes socialistregering vill komma åt prostitutionen genom att införa bötesstraff för den som betalar för sex.

 • I Frankrike har det främlingsfientliga partiet Nationella Fronten hamnat i strålkastarljuset efter att för första gången ha blivit det allra största partiet i en opinionsmätning inför Europaparlamentsvalet i maj. Vår korrespondent Alice Petrén har mött partiledaren Marine Le Pen som vill ha en allians i Europa med bland annat Sverigedemokraterna.

 • Frankrikes näst största stad Marseille får ofta svarta rubriker i medierna på grund av den hårda kriminaliteten. Bara i år har minst 15 människor skjutits ihjäl. Extremhögerpartiet Nationella Fronten kopplar ihop våld och knark med invandring och använder Marseille som avskräckande exempel för att locka väljare. Men det finns de invånare som försöker ändra bilden av sin stad.
  Reportage av Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.