Jenny Sanner Roosqvist. Sveriges Radios korrespondent Norden och Baltikum. Utrikeskorrespondent. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jenny Sanner Roosqvist, Norden och Baltikum

"Sedan 2001 har jag varit anställd på SR Gävleborg, där jag har varit såväl reporter, programledare och producent som vikarierande nyhetschef, dessutom har jag under några år jobbat åt Ekot, bland annat med ekonomibevakning."

Presentation: Korrespondent för Norden och Baltikum från 2011

Hör: Jenny Sanner Roosqvists krönikor | Rapportering

 • Under tre och ett halvt år har Jenny Sanner Roosqvist varit radions utsända till de nordiska länderna. Massakern på Utöya i Norge och bomben i Oslo kom att dominera hela hennes förordnande. Hör Jennys berättelse om ett terrordåd som avslöjade extrem nationalism i vårt grannland, men som inte gjort nationen öppnare eller mer inkluderande – snarare tvärt om.

 • I Finland har Samlingspartiet fått ny partiledare, Alexander Stubb, och därmed även ny statsminister. Den avgående statsministern Jyrki Katainen är långt ifrån ensam att lämna skutan. Sedan den nuvarande koalitionsregeringen bildades 2011 har mer än hälften av ministrarna bytts ut, vilket beskrivs som något oerhört i finländsk politik. Hur har Finland hamnat i den här krisen, och vem är den Alexander Stubb, förutom att han tävlar i triatlon? Samtal med vår korrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • Nu på lördag väljer konservativa Samlingspartiet i Finland en ny ordförande. Och eftersom partiet har statsministerposten betyder det att den som väljs till ny partiledare av dom ca 850 delegaterna på partimötet- också blir landets statsminister. Tre kandidater ställer upp i valet, som tippas bli mycket jämnt och som är betydelsefullt för regeringens framtid. 

  Hör Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvists reportage om den blivande statsministern i Finland.

 • Till norska Svalbard är alla nationaliteter välkomna att flytta - inget visum krävs för att få bo och jobba där. I huvudorten Longyearbyen finns idag 40 olika nationaliteter. Men visumfriheten har också ett pris som gör att Svalbard kallas för en gyllene bur och som nu gör att politikerna på Svalbard nu vill vill ha specialregler. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Danmark kommer liberala Venstres omstridde ordförande Lars Løkke Rasmussen, att sitta kvar kvar som partiledare trots skarp kritik av hans vidlyftiga spenderande av partiets pengar och den förtroendekris det lett partiet in i.

 • Danmark.

  I Danmark växer kritiken mot liberala Venstres partiledare Lars Lökke Rasmussen efter den senaste tidens avslöjanden om honom och motgångarna för partiet i EU-parlamentsvalet. I kväll hålls därför ett extra möte med huvudstyrelsen där representanter från hela landet finns med - det kan avgöra Lökke Rasmussens framtid.

 • Efter flera händelser den senaste tiden oroar sig nu yttrandefrihetsförespråkare att Litauen är på väg mot ett censursystem som liknar det under Sovjettiden. Reportage av Sveriges Radios korrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • P1-MORGON MÅNDAG 26 MAJ

  EU-medborgarna i 28 länder har nu röstat och det kommer att bli stora förändringar i Europaparlamentet  - stora framgångar för högerextrema och främlingsfientliga partier i flera länder, samtidigt som det också blåst vänstervindar. Här i Sverige ökar Miljöpartiet och blir näst största parti medan Moderaterna rasar, och såväl Sverigedemokraterna som Feministiskt initiativ tar plats i parlamentet.

  6:15 Samtal med Jens Möller, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.

  6:30 Samtal med delar av Sveriges Radios samlade korrespondentkår i Europa. Hör Beatrice Janzon, Frankrike, Staffan Sonning, London, Daniel Alling, Tyskland, Kristian Åström, Grekland, Jenny Sanner Roosqvist, Norden. Hör även Linda Berg, statsvetare.

  7:18 - 7:50 Samtal med Gudrun Schyman (FI), partiledare samt toppkandidater från EU-valet. Hör Kent Johansson (C), Isabella Lövin (MP), Christian Engström (PP) och Kristina Winberg (SD).

  8:15 - 8:30 Vi talar med Cecilia Malmström (FP), EU-parlamentariker samt Bim Clinell, frilansjournalist och expert på högerextrema partier i Europa.

  Med oss i studion har vi även Jimmie Åkesson (SD), partiledare och Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator.

  Åsa Romson (MP), partiledare, Aron Etzler (V), partisekreterare, Marita Ulvskog (S) samt Sophie Blombeck, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

  Vi sänder direkt från Sergelstorg i Stockholm och talar med väljare.

  9:15 Hör utrikesminister Carl Bildt (M) om valet i Ukraina men han kommentera även EU-valet.

  9:20 Gästar EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) P1-morgon.

 • I Norge firas i dag landets nationaldag 17 maj med extra pompa och ståt. Anledningen är att det i dag är 200 år sedan den norska grundlagen undertecknades.

 • Dansk Folkeparti går stadigt framåt inför valet till Europaparlamentet om två veckor. I den senaste opinionsmätningen får partiet 26 procent av rösterna och är därmed Danmarks största parti.

 • Livet på Svalbard, Norges nordligaste utpost, är uppbyggt kring kolbrytning. Men kolgruvornas framtid är omdiskuterad i Norge - Miljøpartiet De Grønne vill att Stortinget driver frågan om att stänga kolgruvorna för att visa att Norge menar allvar med sin miljöpolitik. Särskilt med tanke på att gruvorna fått stora statliga stöd genom åren. I dag är kolet nödvändigt för livet i Longyearbyen - även om man satsar hårt på att utveckla andra alternativ. Frågan är hur (och när) Svalbard ska klara sig utan kolet.
  Sveriges Radios korrespondent Jenny Sanner Roosqvist rapporterar.

 • Tibets andlige ledare Dalai Lama är i Norge för ett tredagars besök. Dalai Lama fick Nobels fredspris för tjugofem år sedan, men den norska regerineg och stortingets talman tänker inte träffa Dalai Lama. I Norge höjs kritiska röster om att landet viker sig för kinesiska påtryckningar. Dalai Lama har besökt Sverige ett tiotal gånger, men den senaste gången han träffade en svensk statsminister var Göran Persson år 2000. Men däremot tog president Obama emot Dalai Lama i februari år och han har också träffat förbundskansler Angela Merkel i Tyskland och Sarkozy, den tidigare presidenten i Frankrike.

  Jenny Sanner Roosqvist, utrikeskorrespondent och Björn Jerdén, doktorand vid Utrikespolitiska institutet medverkar.