• I Lettland följer man med spänning och en viss oro vad som sker i Ukraina. Oron när det gäller att Ryssland skulle agera på något sätt även i Lettland, med 30 procent ryssar i befolkningen, är främst känslomässig. För det faktiska ryska hotet mot Lettland är inte militärens makt utan den mjuka makten som påverkar hemma i TV-soffan. Reporter Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Ukrainas grannland Lettland och de andra länderna i Baltikum är oron stor för att krisen på Krimhalvön ska sprida sig. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling och Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • Arktis är en plats som fått en allt större strategisk betydelse för omvärlden nu när isarna smälter och nya handelsvägar öppnas för sjöfarten. Men hur ska en hållbar utveckling gå till i Arktis när exploatering och klimatförändringar väntar? Lapplands Universitet i Rovaniemi, med sitt arktiska forskningscentrum, spelar en viktig roll i de diskussionerna och vår korrespondent Jenny Sanner Roosqvist har varit där. 

 • Danmark råkade ut för en stor krasch på bostadsmarknaden 2005-2006. På landsbygden är husen fortfarande svårsålda medan i städerna så har bostadsmarknaden återhämtat sig dom senaste åren - särskilt i Köpenhamn där priserna har stigit markant det senaste året, något som gör det svårt för den som vill komma in på bostadsmarknaden i Huvudstadsområdet. Prisökningarna väcker dessutom oro hos mäklarna - för att det på sikt ska bli ännu en bostadsbubbla. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

 • I år skulle författaren Tove Jansson ha fyllt hundra år. Något som uppmärksammas på en mängd olika sätt. Bland annat kommer Tove Janssons brevkorrespondens att uppmärksammas i en bok som kommer ut till hösten. En av dom som står bakom den boken är Tove Janssons tidigare redaktör Helen Svensson. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Danmark har det socialdemokratiska partiet tappat stöd bland väljarna, bland annat på grund av sitt omfattande reformarbete. Och nu har dessutom den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt hamnat i blåsväder för sitt agerande i en uppmärksammad minsterfråga. Hon kritiseras av både oppositionen och regeringens stödparti Enhetslistan. Nu gäller det för partiet att försöka vinna tillbaka väljarnas förtroende. Reportage av vår nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • I finska Lappland träffas i dag representanter från norra Norge och norra Finland för att se hur man bättre ska kunna samarbeta över gränserna och lära av varandra. För finska Lappland lockar många besökare på vintern medan Nordnorge lockar sommarturisterna med kryssningar och laxfiske. Samarbete öst väst håller på att bli viktigare än det nord-sydliga samarbetet inom de respektive länderna - inte bara när det gäller turism - och också Sverige är inblandat. Reporter är Jenny Sanner Roosqvist, vår Nordenkorrespondent.

 • På nyårsnatten blev Lettland det 18:e landet att byta valuta till Euro. Själva övergången gick smidigt, men har föregåtts av kritik från medborgarna och tidvis också stora umbäranden för att landet ska uppfylla euro-kraven. Men nu är alltså den nya valutan i bruk och letterna håller sakta på att anpassa sig till den, även om det kan kräva lite extra såhär i början noterar vår korrespondent på plats i Riga. Reportage av vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Sverige såväl som i resten av Norden söker sig allt fler singlar till nätdejting. Men anledningarna till varför man söker en partner kan ju vara olika. För de som snabbt vill hitta någon att skaffa barn med kan det vara lite knepigt att ta upp det sådär direkt i en relation. I Danmark har det därför startats en särskild dejtingsajt för dem.

  Hör ett reportage av Jenny Sanner Roosqvist. • Norrmannen Magnus Carlsen har idag chansen att spela hem VM-segern i schack som den första nordbon någonsin. VM spelas över 12 partier mellan utmanaren Carlsen och regerande världsmästaren indiern Viswanathan Anand. Magnus Carlsen leder och det räcker med oavgjort för att bli världsmästare.Framgångarna lett till schackfeber hemma i Norge långt ned i åldrarna. Reportage av Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • Island har aldrig kvalificerat sig till VM i fotboll men nu är man mycket nära. Island möter Kroatien i playoff och VM-feber råder i Reykjavik där den gamle svenske förbundskaptenen Lasse Lagerbäck tränar det isländska landslaget. Jenny Sanner-Roosqvist är på plats i Reykjavik.

 • Norge har blivit en viktig lösning för att försöka minska ungdomsarbetslösheten i Sverige. Tiotusentals unga svenskar åker till Norge för att jobba kortare eller längre tid. Några av dem slussas via Jobbresan, ett samarbete mellan sju norrlandskommuner, arbetsförmedlingen och Nordjobb som hjälper unga mellan 18 och 28 år till jobb i Norden. En av de som har valt att söka lyckan i Norge efter långtidsarbetslöshet i Sverige är 25-årige Christopher Nolemo från Söderhamn. Reporter Sveriges nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • Han har hyllats och mordhotats för sin diktsamling som heter som han själv "Yahya Hassan". En ung dansk poet som med ilska beskriver sin uppväxt i Danmark. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Lettland har det den senaste tiden varit hetsiga politiska diskussioner om en lag som automatiskt ger uppehållstillstånd i fem år till den som köper en fastighet för en viss summa. Tanken med lagen var att det skulle komma mer kaptial in i landet, men det har inte riktigt blivit som det var tänkt. Sveriges Radios korrspondent åkte till staden Cesis, knappt nio mil från Riga. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

 • I Finland ska hälsa och motion kanske rädda nationens högteknologiska industri efter Nokias nedgång och försäljning. Mobiljätten har gett upphov till en rad avknoppade teknikbolag inriktade på hälsa genom appar och andra IT-hjälpmedel. Så kanske är svett och stretching Finlands ekonomiska framtid. Reporter Jenny Sanner Roosqvist, vår nordenkorrespondent.