Usama bin Ladins död

Här hittar du Sveriges Radios samlade rapportering om Usama bin Ladins död.


 (Godmorgon, världen!)

 • USA:s militärhögkvarter Pentagon hotar med åtal mot en av de soldater från elitförband, som deltog i räden mot Usama bin Ladin förra året. Den amerikanska soldaten planerar att ge ut bok om händelsen, vilket Pentagon menar strider mot ett tystnadslöfte.

 • Vi berättar hela historien hur det gick till och vilka val och dilemman president Barack Obama stod inför när ledningen hade ringat in den då mest eftersökte mannen i världen.

 • "Onödiga civila dödsfall" bekymrade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin, som dödades i fjol. Namnbyte var ett förslag för att snygga till al-Qaidas rykte, enligt dokument som nu offentliggjorts.

 • Terrorledaren Usama bin Ladins familj tvingas lämna Pakistan. Familjemedlemmarna väntades lämna landet i ett specialchartrat plan natten till fredagen.

 • En mobiltelefon som tillhört Usama bin Ladins kurir kan innehålla bevis för att al Qaida-ledaren stöddes av en militant grupp kopplad till Pakistans underrättelsetjänst ISI, rapporterar New York Times.

 • USA:s utrikesminister Hillary Clinton har i dag varit i Pakistan, det högsta amerikanska besöket där sedan Usama bin Ladin dödades, för att försöka tina upp de kyliga relationerna mellan länderna. Hon sa att vad USA vet så var det ingen i den högsta pakistanska ledningen som kände till att Usama bin Ladin befann sig i landet.

 • Terrornätverket al-Qaida har valt en tidigare egyptisk officer till sin interrimsledare efter Usama bin Ladin, uppger tv-kanalen CNN i dag. Saif al-Adel är en mångårig militär ledare inom al-Qaida och har verkat nära bin Ladin.

 • Efter bin Ladins död

  Pakistansk säkerhetstjänst har gripit ännu en hög ledare inom terrornätverket al-Qaida, i Karachi i dag. Han heter Muhammad Ali Qasim, men kallas också för andra namn. Han utpekas av vissa som ledare för en grupp i Pakistan.

 • Studio ett fredag 13 maj

  På fredagsmorgonen kom talibanernas första större hämnd för Osama Bin Ladins död. I ett självmordsattentat utanför grindarna till ett militärskola i norra Pakistan dödades 80 människor och drygt 40 skadades, flera av dem civila. Talibaner har tagit på sig skulden för attacken, och hotar om fler och större attentat i framtiden. Hur starka är talibanerna i Pakistan idag? Hör Sveriges Radios korrespondent Nils Horner och Sten Widmalm, professor i statsvetenskap på Uppsala universitet och expert på Pakistan.

 • I Pakistan har omkring 80 människor dödats i ett självmordsattentat. Ett 40-tal människor fick  svåra skador i det dubbla självmordsdådet som riktades mot ett slags nyutbildade poliser.