• Tobias Rawet i Vasakyrkan i Umeå 2011. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
  70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz
  "Det går inte att glömma"

  Min faster skrek: De har tagit mitt barn. Min Joel, vad ska jag göra? De sänkte ner mig i en hink i dasset och de sa att jag var tvungen att vara tyst. Det var bara början på förintelsen och minnena har Tobias burit med sig sedan dess. Året var 1942. 

  Lyssna på Erik Blix intervju med överlevaren Tobias Rawet som berättar om sina fruktansvärda minnen från nazisternas förintelse. Hör också direkt från Auswitch där man uppmärksammar 70-årsdagen av befrielsen.

 • Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck/Sveriges Radio.

  Idag är det på dagen 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades och det brutala folkmordet på framförallt judar fick sitt slut. Hela dagen har det hållits ceremonier på plats och klockan 15.30 ska en stor samling med överlevare och politiker hållas i delen av lägret som hette Birkenau. Där har ett stort tält byggts upp och tal av Polens och Tysklands president liksom sång och tal av överlevare ska hållas för att hedra offren. Ekots utsände Vincent Dahlbäck rapporterar direkt. Läs mer här.

 • Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck.

  Under tisdagen kommer 70 års-minnet av Auschwitz befrielse att uppmärksammas över hela världen, bland annat med en ceremoni just på själva platsen, det forna förintelselägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen. Hör ett reportage av vår utsända på plats, Vincent Dahlbäck. I Sverige genomförs på flera platser ceremonier för att aldrig glömma offren i Auschwitz. Vår reporter Samuel Larsson besöker Malmö Stadsarkiv.

 • Porträtt av Livia Fränkel.

  I morgon tisdag är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Snart finns inte många överlevare kvar. De som upplevt Auschwitz börjar bli gamla. Sveriges Radios reporter Karin Wirenhed följde med 87-åriga Livia Fränkel när hon föreläste för niorna på Mälarhöjdens skola. Hon är en av dem som överlevde koncentrationslägret Auschwitz.

 • Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Dagen högtidlighålls varje år till minne av förintelsens offer. Avgörande ögonblick har tagit fram några program med vittnesmål om ohyggligheterna i de nazistiska koncentrationslägren.