Ekots bevakning av Elfenbenskusten

Övriga Afrika:    

 • Många afrikaner har övergett sina planer att ta sig mot Europa sedan TV-bilder avslöjade den pågående slavhandeln med migranter i Libyen.

 • Afrikas unga drömmer om Europa
  Om livsfarliga vägar mot Europa, som med EU:s Afrikapolitik blivit allt farligare. Om utveckling för att komma åt migrationens grundorsaker. Och om bristen på legala vägar till EU för Afrikas unga.
 • Statsminister Stefan Löfven på ett informellt ungdomsmöte under toppmötet mellan EU och AU i Abidjan, Elfenbenskusten.
  STUDIO ETT ONSDAG 29 NOVEMBER

  Idag började toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Abidjan i Elfenbenskusten, ett möte som i första hand skulle handla om utveckling, med fokus på ungdomars möjligheter till utbildning och jobb. Men det som överskuggar mötet är situationen för migranterna i Libyen, efter rapporteringen om regelrätt slavhandel i landet. Hör vår migrationskorrespondent Alice Petrén på plats, Hans Dahlgren, statssekreterare hos Stefan Löfven, Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet och Linnéa Gelot, senior forskare på Folke Bernadotte Akademin.

 • Vi ska till Elfenbenskusten där presidenter och premiärministrar från hela Afrika och Europa under onsdagen möts i ett toppmöte mellan EU och Afrikanska unionen, AU. Huvudtemat för mötet är hur man ska skapa arbetstillfällen för Afrikas unga, och på så sätt få färre människor att tvingas fly.

  Hör Alice Petrén, Sveriges Radios migrationskorrespondent, direkt från Abidjan.

 • I dag kommer Förenta Nationerna rösta om omfattande besparingar och neddragningar av världsorganisationen fredsinsatser. Framför allt gäller det dem i Afrika. Det kan få stora konsekvenser, framför allt för den oroliga regionen Darfur i västra Sudan.

 • Under torsdagen inleddes rättegången mot Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo i den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Det är första gången som en före detta statschef ställs inför rätta i domstolen.