• Tövädret mellan Iran och omvärlden har inneburit vissa lättnader också inom landet. Till exempel har moralpolisens räder minskat i omfattning och censuren är inte längre lika nitisk. Men för landets HBTQ-personer har det inte skett några fundamentala förändringar. Homosexualitet är fortfarande straffbart med döden. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har träffat unga homosexuella i Iran och hört om deras förhoppningar inför framtiden. 

 • STUDIO ETT ONSDAG 19 MARS

  Egyptisk polis har gripit fler människor de senaste 8 månaderna än man gjort sedan 90-talet. Fyra högt uppsatta egyptiska statstjänstemän bekräftar för nyhetsbyrån AP att 16 000 människor gripits sedan den förre presidenten Mursi avsattes. De flesta är islamister, medlemmar av terroriststämplade muslimska brödraskapet. I väntan på rättegång sitter kända medlemmar i fängelse. Andra har lyckats lämna landet och många av dem som är kvar i Egypten, har gått under jorden. Utländska journalister tar en risk när de söker upp brödraskapet, vilket rättegången mot Al Jazeera-journalisterna visar. Men det finns en by i Nildeltat där säkerhetsstyrkorna inte genomför räder. Det är den avsatte presidentens hemby Al Adwa. Reportage av Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

 • De ultraortodoxa judarna, haredims, är en stor och växande grupp i det israeliska samhället. Men det särskilda regelverk som omger deras rättigheter är också ett växande problem för landet. Det handlar om befrielse från militärtjänstgöring, generösa socialbidragssystem, utredd arbetslöshet och annat som nu alltfler israeliska politiker vill förändra i en stor reformdrive riktad mot de ortodoxa. Men motståndet mot förändring bland de ortodoxa är stort, mycket stort. Reportage av Cecilia Uddén.

 • I Israel växer oron att försöken att bojkotta Israel ska växa till något som på allvar hotar nationen. Premiärminister Benjamin Netanyahu har antytt att de som ligger bakom bojkottförsöken är antisemiter.  Bojkottfrågan har aktualiserats flera gånger de senaste veckorna. Filmstjärnan Scarlett Johansson kritiserades för att hon gör reklam för Soda Stream, vars fabrik ligger på den ockuperade Västbanken och USA:s utrikesminister John Kerry varnade för att Israel kan komma att utsättas för bojkott om fredssamtalen mellan israeler och palestinier bryter samman. Reportage Cecilia Uddén.

  KLICKA PÅ ARTIKELN FÖR ATT SE FLER AV CECILIA UDDÉNS BILDER

 • Terrorattackerna avlöser varandra i Egypten. De flesta riktade mot polishögkvarter, men för en vecka sedan också mot en buss med sydkoreanska turister. Militanta grupper hotar att vidga sina mål från en snäv inriktning på polis och säkerhetstjänst till mål som allvarligt skadar landets ekonom, där turism och intäkterna från Suezkanalen hör till Egyptens viktigaste. Båda är ytterst sårbara. Och ett attentat mot Suezkanalen skulle påverka hela världsekonomin.

  Reportage av vår korrespondent Cecilia Uddén som besökt Suezkanalmyndighetens kontrolltorn i Ismailiya vid Suezkanalen.

 • 7:01 min

  Irans nye president Rouhani har charmat världen och gett många iranier hopp. Hopp om att förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram ska kunna leda till bättre relationer mellan Iran och omvärlden. Men frågan är hur mycket Rouhani kan och vill åstadkomma på det intrikespolitiska planet? Hur pass mycket friare blir konstnärer, filmare, teaterregissörer?

  Reportage av vår mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

 • 8:46 min

  Islossningen mellan Iran och omvärlden har inte bara skapat ett hoppfullt klimat på den intenationella politiska och diplomatiska arenan, utan också bland iranier som arbetar inom landets turistnäring.  Redan kort efter presidentvalet i somras, då reformvännen Hassan Rouhani kom till makten, började turister boka resor till Iran. Enligt officiell statistik gick antalet utländska besökare till landet upp med 35% bara under hösten. Det är framförallt kulturella turister som lockas till sevärdheterna i mytomspunna städer som Shiraz, Persepolis, Yazd och landets kulturhuvudstad Isfahan - dit bl.a. Sveriges utrikesminister Carl Bildt åkte i början på veckan. Reporter Cecilia Uddén i Isfahan.

 • I dag ska utrikesminister Carl Bildt träffa Irans president Rouhani, mannen som orsakat chockvågor av optimism vad gäller Irans internationella relationer och reformvilja. Bildt kommer bland annat att ta upp frågan om mänskliga rättigheter under sina officiella möten i dag. Den internationella islossningen med Iran har inte lett till några dramatiska förbättringar för mänskliga rättigheter i Iran - ett land som verkställer dödsstraff, griper dissidenter och håller tidigare presidentkandidater i husarrest. Våra utsända Cecilia Uddén och Agneta Ramberg i Iran har träffat en av Irans främsta människorättsadvokater,  Nasrin Sotoudeh - som själv satt i fängelse fram till i höstas - bland annat för att hon försvarat dissidenter.

 • I morgon är det 3-årsdagen av Egyptens 25-januari-revolution, 18 dagar av protester som till sist ledde till Hosni Mubaraks avgång den 11 februari.  Men nu: tre år senare, sitter några av de främsta symbolerna för revolten i fängelse. En militärvänlig yra råder i landet och dominerar medier och det offentliga rummet, man accepterar inte bara att det muslimska brödraskapet har terroriststämplats och fängslats utan även att unga akvister sitter bakom galler. Men Egypten är djupt polariserat och många fruktar för vad som kommer att ske i morgon, på tre-årsdagen, när alla grupper vill äga Tahrirtorget. Reporter Cecilia Uddén.

 • Minns ni Soha Arifi - kvinnan som förlorade tre av sina små döttrar när hon försökte fly krigets Syrien via båt över Medelhavet? Hennes hjärtskärande öde ledde till spontana krav från svenska medborgare på att hon skulle få asyl och bli kvotflykting. Men Soha är kvar i Alexandria. Reportage av Cecilia Uddén.

 • En kidnappningsvåg i Egypten har de senaste månaderna drabbat landets (kristna) koptiska minoritet. I somras, efter att den förre presidenten Mursi avsatts och hundratals islamister dödades i den blodiga stormningen av bördraskapets protestläger, fick de kristna delvis skulden eftersom den koptiske påven visat stöd för den så kallade militärkuppen. 41 kyrkor brändes och vandaliserades i södra Egypten. Kidnappningsvågen just nu ser inte ut att ha några politiska eller religiösa förtecken, de kristna är utsatta eftersom de är i minoritet. Men det säkerhetsvakuum som rått i Egypten de senaste tre åren gör att många kristna sätter sitt hopp till general Sisi och till den nya konstitutionen om vilken Egypten i morgon ska folkomrösta. Reporter Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

 • I Egypten hålls kommande vecka en folkomröstning om en ny konstitution, men bland annat det Muslimska brödraskapet kommer att bojkotta valet. Det har varit oroligt i landet sedan regeringen terrorstämplade Brödraskapet  på julafton - hundratals anhängare till rörelsen gripits. Dessutom sitter tusentals fängslade sedan tidigare. Vår Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén har träffat en familj som fått betala ett högt pris för sitt stöd till Brödraskapet.

  SE OCKSÅ CECILIAS BILDER FRÅN MÖTET MED FAMILJEN - KLICKA PÅ FOTOT FÖR ATT SE FLER

 • På juldagen beslutade den egyptiska regeringen att formellt terroriststämpla det muslimska brödraskapet och ge dem skulden för de senaste dagarnas bombattacker. Två dagar före julafton dömdes tre av de viktigaste symbolerna för den egyptiska revolutionen till tre års fängelse vardera. Det muslimska brödraskapet är stukat. Men på det religiösa Al Azhar universitetet i Kairo, där många studenter stödjer brödraskapet, hålls fortfarande dagliga protester. Reportage av Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén.

 • I dag är det 2-årsdagen av de allvarliga sammandrabbningarna på Mohamed Mahmoud-gatan nära Tahrirtorget. Över 40 demonstranter dödades då - för två år sedan - på hösten efter Mubaraks fall - och tusentals skadades. Många blev skjutna i ögat. I går invigdes ett monument på Tahrirtorget till martyrernas ära - men ett par timmar efter att blåsorkestern och limousinerna lämnat torget, vandaliserades monumentet av demonstranter som menar att militären försöker skriva om historien - "det var de som dödade oss, nu låtsas de hylla revolutionärerna". Förutom 2-årsdagen av kravallerna är i dag också General Abdel Fatah al Sissis födelsedag och det det är VM-kvalmatch mellan Egypten och Ghana. Men fotboll är inte lika viktigt som det var förr i Egypten, och matchen mot Ghana väcker förvånansvärt lite intresse. Reportage och samtal med Cecilia Uddén, korrespondent.

 • "Fattar du hur svårt det är att vara 'den haltas son', att tvingas jobba så här och att dessutom varje dag tvingas se sin pappa misshandla sin mamma", säger 11-årige Anas Abu Najeh som spelar i pjäsen "Skomakarverkstaden". Reportage av Cecilia Uddén som varit på barnteaterfestival i Gaza, där barnen får gestalta sina egna berättelser på scen och i animerad film.