Mervet Dogan och Rochna Hussein som arbetar på det sociala företaget Guldkanten. Foto: Katarina Gunnarsson/Sveriges Radio

Serie: Det delade Sverige- Hässleholmen i Borås, det sociala företaget Guldkanten

Guldkanten i Borås, reportage av Katarina Gunnarsson och Marcus Eriksson
10 min

Sociala företag vars syfte är att skapa jobb åt långtids arbetslösa fortsätter att växa i landet. Idag finns det minst 300 sådana företag i Sverige enligt tillväxtverket som ännu inte hunnit registrera alla. Många som arbetar med hitta arbeten åt personer med funktionshinder eller med språksvårigheter ser sociala företag som ett alternativ till långvarigt socialbidrags beroende. Men kritikerna menar att de sociala företagen som under uppstartsåren behöver få statligt stöd för att täcka lönekostnaderna, snedvrider konkurransen. I Borås till exempel har man nyligen startat sitt första sociala företag lunchresturangen Guldkanten. Men för kvinnorna som jobbar där är osäkerheten stor om det sociala företaget kommer att kunna finnas kvar. Våra reportrar Katarina Gunnarsson och Marcus Eriksson besökte lunchresturangen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".