Johan Liljeqvist. Foto: Privat.

Fallet Johan Liljeqvist

”För en serie reportage om en 24-årings död, maktens arrogans och om polisvåldet som inte slutade med Osmo Vallo.”  Så skev juryn för Stora journalistpriset när vår granskning av Fallet Johan Liljeqvist nominerades till årets avslöjande. Här har vi samlat alla reportage och nyheter om fallet.

 • 24-årige Johan lämnade en fest i Gamlestan, men kom aldrig hem igen. Han dog på Östra sjukhuset i Göteborg dit han hade förts medvetslös i handfängsel av piketpolisen. I den här granskningen från 2009 rapporterar Ekot om hur ingen ställts till svars trots vittnesuppgifter om övervåld och trots att rättsläkaren konstaterat att polisingripandet orsakade Johan Liljeqvists död.

  Det här är del ett av fyra i en serie av Ekots Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin

 • Polisens internutredning havererade redan efter några dagar. Ekots granskning från 2010 visar att internutredningen mot de poliser som ingrep mot Johan Liljeqvist har stora likheter med den hårt kritiserade polisutredningen efter Osmo Vallos död – trots att dåvarande justitieministern lovade att något liknade aldrig skulle få hända igen.

  Det här är del två av fyra i en serie av Ekots Bo-Göran Bodin

 • En kräkning på sjukhuset dödade Johan Liljeqvist – inte polisens våld. Det har den nye åklagaren i fallet slagit fast. Ekot granskar 2010 den nya dödsorsaken och hittar häpnadsväckande uppgifter.

  Det här är del tre av fyra i en serie av Ekots Bo-Göran Bodin

 • Även den tredje åklagaren i raden lägger ner utredningen mot de inblandade poliserna efter Johan Liljeqvists död. Men på Ekots hemliga inspelning från 2010 säger han vad han egentligen tycker om polisutredningen.

  Det här är del fyra av fyra i en serie av Ekots Bo-Göran Bodin

 • Fallet Liljeqvist

  I dag onsdag presenteras slutrapporten i den utredning som tillsattes efter Ekots avslöjanden om polisingripandet som ledde till Johan Liljeqvists död. Och det riktas hård kritik mot polisens internutredningar i en rapport från professor Dennis Töllborg som anlitats av polisen för granska dess internutredningar. 

 • Minst 30 personer har dött i samband med ingripanden från polis, väktare och vårdpersonal, de senaste 25 åren. Det visar en ny rapport från polishögskolan.

 • FALLET JOHAN

  Polisen får svidande kritik av professor Dennis Töllborg i en rapport som beställts av polisledningen i Västra Götaland, efter fallet med 24-årige Johan Liljeqvist som avled efter ett våldsamt polisingripande.

 • PROFESSOR DENNIS TÖLLBORG

  Polisens internutredning om fallet med 24-årige Johan Liljeqvist i Göteborg, som dog efter ett våldsamt polisingripande för två år sedan, underkänns av professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg.

 • Åklagare tar återigen upp fallet med 24-årige Johan Liljeqvist som dog efter ett polisingripande i Göteborg för två år sedan. Den här gången är det sjukhuspersonalens agerande som ska granskas.

 • Fallet Johan

  Utredningen mot de poliser som var inblandade i det våldsamma ingripandet som ledde till Johan Liljeqvist död har lagts ner igen. Överåklagare Jörgen Lindberg säger att det finns mycket som är oklart i utredningen. Men han har ändå kommit fram till att ingen polis har gjort något brottsligt.

 • 24-årige Johan Liljeqvist dog efter ett våldsamt polisingripandet i Göteborg och som vi hört i nyheterna i dag har den tredje åklagaren i det här uppmärksammade fallet återigen lagt ner utredningen mot de inblandade poliserna. Ekot har under det senaste året avslöjat stora brister i polisutredningen - och vilket enligt juristdoktorn Eva Stenborre kan innebära att svenska staten blir skadeståndsskyldig.Reporter Bo-Göran Bodin.

  Samtal med Mikael Liljeqvist.

 • Justitieministern kommenterar nu Amnestys kritik av Sveriges hantering av fallet Johan Liljeqvist, 24-årigen som dog efter ett våldsamt polisingripande. Enligt Amnesty fungerar inte dagens system där poliser utreder sig själva.

 • Johan Liljeqvistfallet

  Överåklagare Björn Ericson, som lagt ner förundersökningen mot poliserna i Johan Liljeqvist-fallet, har bara väckt åtal i ett enda av 478 ärenden sedan han blev chef för riksenheten för polismål. Det visar Ekots genomgång av hans beslut.