• Personalansvariga på bemanningsföretagen Studentconsulting och Uniflex känner sig uppmuntrade att betala ut så lite lön som möjligt till anställda - för att höja sin egen bonus, som de får om företaget går bra. Det säger personer som jobbat som personalansvariga på företagen.

 • Att Uniflex lurat flera anställda och erbjudit påhittade jobb för att slippa betala lön förvånar inte flera före detta medarbetare som vi har pratat med. Men Uniflex vd Jan Bengtsson säger att han inte känt till det före vår rapportering.

 • Bemanningsföretaget Uniflex har lurat anställda och erbjudit påhittade jobb flera gånger än vad vi tidigare rapporterat, det visar en ny granskning som P3 Nyheter och P4 Stockholm gjort.

 • Bemanningsbranschen

  I flera inslag har P3 Nyheter tillsammans med P3 Stockholm rapporterat om fusk och oschyssta villkor inom bemanningsbranschen. 
  Trots problemen inom branschen så växer den snabbt, och bemanningsföretagen är extra intresserade av att anställa unga personer.
  Bland annat för att det innebär lägre arbetsgivaravgifter, enligt tidigare rekryteraren Susanne.

  Hur brukar du söka jobb?

 • I flera inslag under veckan har bemanningsbranschen granskats. I dag handlar det om arbetsplatsolyckor, något som är vanligt bland unga. Har du råkat illa ut? Eller till och med skadat dig på jobbet? 

  Reportarna Paloma Vangpreecha från P3 Nyheter och Johanna Sjöqvist från P4 Stockholm är de som tillsammans granskar bemanningsbranschen. 
  I dag svarade de på publikens frågor i en chatt.

  Läs hela chatten!

 • Bemanningsbranschen

  Granskningen av arbetsvillkoren inom bemanningsbranschen fortsätter. Anställda på bemanningsföretag skadar sig oftare på jobbet än de som jobbar på andra företag.
  Alex har fått ryggproblem efter jobb på ett lager och Anna skadade sig första dagen när hon blev skickad av sitt bemanningsföretag till en elektronikskrot. 

  Även forskare bekräftar bilden av tunga jobb i bemanningsbranschen. 

  Har du själv skadat dig när du jobbat för ett bemanningsföretag? Gå in och kommentera eller mejla till tipsap3nyheter@sverigesradio.se

  Har du skadat dig på jobbet?

 • Bemanningsbranschen

  I flera dagar har P3 Nyheter tillsammans med P4 Stockholm granskat bemanningsbranschen. I granskningen har det kommit fram att bemanningsanställda har erbjudits jobb som inte finns. 

  Granskningen har fått LO att anmäla Uniflex till branschens kontrollorgan. I en artikel på Newsmill skriver Jan Bengtsson, chefen för bemanningsföretaget Uniflex, att det hela är olyckligt men understryker samtidigt att det handlar om en enskild individs agerande. 

  Men den här uppgiften stämmer inte enligt de personer som har råkat ut för sånt här och som reportrarna Johanna Sjöqvist och Paloma Vangpreecha har pratat med. Istället rör det sig om flera olika personer på Uniflex som arbetar på det här sättet. 

 • Bemanningsbranschen

  Personal som hyrs ut av bemanningsbolag får order att gå hem innan arbetsdagen är slut och blir utan lön för den tiden. Det har till exempel hänt studenten Jenny som jobbade på lager. 
  Enligt facket är Jenny inte ensam.
  Men bemanningsföretagen slår ifrån sig sitt ansvar och säger att de inte är någon domstol, utan att de anställda får anmäla problemen till sitt lokala fackombud. 

  Har du varit med om liknande saker? Mejla tipsap3nyheter@sverigesradio.se

  Är du med i facket?

 • Bemanningsbranschen

  Efter vår granskning, där vi berättade att Uniflex erbjudit sina anställda påhittade uppdrag så väljer LO nu att anmäla bemanningsföretaget Uniflex till den så kallade auktorisationsnämnden. Nämnden är branschens kontrollorgan och bestämmer om bemanningsföretag blir auktoriserade eller inte. 
  Det kan innebära att Uniflex inte får kalla sig ett auktoriserat bemanningsföretag längre. 

 • BEMANNINGSBRANSCHEN

  Granskningen av bemanningsbranschen fortsätter. I dagens berättar P3 Nyheters Paloma Vangpreecha och P4 Stockholmsnytts reporter Johanna Sjöqvist om en ny typ av kontrakt.
  Istället för en vanlig anställning får de anställda på bemanningsföretagen en sorts extraanställning som gör att bolagen inte behöver betala någon garantilön mellan uppdragen.

  Jobbar du på bemanningsföretag och har den här typen av kontrakt fast du inte borde? Tipsa oss! 

  Har du koll på alla olika anställningsformer?

 • P3 Nyheters reporter Paloma Vangpreecha och Johanna Sjöqvist från P4 Stockholm har tillsammans granskat bemanningsbranschen. 
  Resultat blev flera inslag som kommer att höras i både P3 och P4 under veckan. 

  På måndagen svarade de på publikens frågor kring granskningen. Läs hela chatten!

 • Bemanningsbranschen

  Bemanningsföretag erbjuder anställda påhittade uppdrag för att slippa betala lön. Det berättar en anställd som inte vill ställa upp med sitt namn. 
  Men Uniflex är inte ensam om att använda den här metoden för att utnyttja systemet.  Och andra aktörer i branschen tar avstånd. 

  Blir du upprörd över det här?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista