#bostadsjakt - lyssnarnas berättelser

Här finns några av de berättelser vi har fått av er. Historierna kan vara förkortade. Vi publicerar naturligtvis inga berättelser utan tillstånd från den som skickat in. Tack alla ni som skickat in era historier om er bostadsjakt.

 • "Julia":

  Jag besökte flera banker för att få lånelöfte. Då jag inte hade fast jobb och inte hela kontantinsatsen sade flera av dem nej eller beviljade lägre lån. När jag från min bank SEB fick nej då jag inte hade hela insatsen sade min bankman på allvar "Men kan inte dina föräldrar ta ett lån åt dig?".

 • "E":

  Jag bodde i en hyresrätt som skulle stambytas och hyran skulle höjas med 50 %. Det skulle bli lika dyrt som att bo i bostadsrätt så jag köpte en med hjälp av mina föräldrar.

 • "Nils":

  Jag ställde mig i kö tidigt på grund av tips från min omgivning. Efter ca nio månaders väntan stod jag bland de första i kön och fick erbjudande på tre olika lägenheter.

 • "Ulrika":

  Jag bor i mitt första egna hem, en studentlägenhet. Läget är centralt och även om den är dyrare än vanliga hyreslägenheter i samma storlek är jag väldigt nöjd och tycker den är relativt prisvärd.

 • "peteberlin":

  Jag är utbytesstudent vid Stockholms universitet. Innan jag kom till Stockholm fick jag den information att universitetet inte har någon plats i studentbostad för mig. Därför var jag tvungen att leta efter något av mig själv.

 • "Maria":

  Under de senaste fem åren har jag bott ett år i studentlägenhet och resten av tiden i andra hand. Jag har hela tiden stått i bostadskö, fast till en början som medsökande på Boplats, vilket gjorde att jag inte kunde tillgodräkna mig de två första åren i kön när jag ställde mig i kön själv.

 • "Hanna":

  Mitt boende är något komplext idag. Jag bor väldigt bra i en bostadsrätt med min sambo. Det är däremot inte jag som äger bostaden, knappt ens min sambo. Det är istället hans föräldrar som äger bostaden.

 • "Martin":

  Jag bor just nu i studentkorridor i centrala uppsala fick det efter ett års kö inom studentnationen. Rummet som jag bor i är på 17 kvm och då är det toalett och dusch. Jag delar kök med 10 andra personer.

 • "Linnea":

  Jag bor i en trea på 73 kvadrat i Uppsala som jag delar med min sambo, men kontraktet är mitt. För att få det har jag stått i kö i Uppsalahem i ca fem år.

 • "Mulle":

  Vi ska sälja vår bostadsrätt, lösa våra banklån och flytta till hyresrätt. Vi är så trötta på en uppblåst bostadsmarknad där det som vanligt är bankerna som tjänar storkovan i slutändan (till nästa kris).

 • "Anonym":

  Bodde i andra hand eller hos mina föräldrar 1993-1999. Flyttade in hos min flickvän 1999 och bodde ihop med henne till 2008. När vi separerade så bytte hon sin lägenhet mot två och jag fick ena. Utan henne skulle jag väl bo under en bro nu, skriver signaturen "Anonym".

 • "Therése":

  Jag flyttade till Malmö för att läsa på högskolan 2010. Jag stod utanför studentbostadskön och letade febrilt bostad vid starten. Jag hittade ingen bostad och fick till slut förstahandsskontrakt i Landskrona vilket innebar ett pendlingsavstånd på 1h med tåg, en väg.

 • "Linköpingsstudent":

  Bor i en studentlägenhet i andrahand fram till april, sen är jag bostadslös. Vill helst ha ett förstahandskontrakt, men bostadsköerna är så långa att det känns svårt att få innan sommaren. Har stått i kö sen i somras, skriver signaturen "Linköpingsstudent".

 • "Helena":

  Idag bor jag i min andra andrahandsetta på sex månader. Jag trivs hur bra som helst och skulle gärna stanna, men kan bara hyra den här till sista april.