Mats Dagerlind är ansvarig utgivare på sajten Avpixlat. Foto: Björn Berglund/SR
#valmakt

Avpixlat: "Vi är vattenhålet för sverigevänner"

Här hör du hela intervjun med Mats Dagerlind från Avpixlat (Lång version)
20 min

Mats Dagerlind är ansvarig utgivare på sajten Avpixlat och tillsammans med sina skribenter vill han att fler ska få upp ögonen för vad sajten kallar Sveriges oansvariga invandringspolitik. Du hör honom i P3 Nyheter med Karlsten.

– På Avpixlat vill vi opinionsbilda, informera och väcka debatt. Tyvärr finns det många som använder sig av retorik på en väldigt låg nivå och som kallar oss för rasister vilket knappt är värt att bemöta. I så fall skulle ju vi kunna kalla våra motståndare för en rad med saker, och det finns ju en typ av nyrasism mot vita som vi då skulle kunna ta upp. Men jag tycker att man ska hålla sig på en högre nivå än att hålla på och kalla varandra för öknamn.

Mats Dagerlind säger att på Avpixlat vill han tillsammans med skribenterna hålla en god och saklig ton även om de håller en viss udd mot sina meningsmotståndare. I en artikel på Avpixlat skrivs att ”mainstreammedia” vid bevakningen av en händelse i Malmö där en man dog efter att ha blivit påkörd inte skriver något om de inblandades etnicitet, och då trots att Avpixlat menar att våldsbeteendet skulle vara ett säkert tecken på att ”människor med svåruttalade namn och som lider av patologisk lättkränkthet” varit inblandade. På frågan om Mats Dagerlind kan förstå om vissa läsare anser att artikeln är rasistisk svarar han:

– Nej, jag tycker inte att det är anmärkningsvärt även om jag personligen inte kan skriva under på precis alla formuleringar. Retoriken som används är ju vanligt förekommande hos våra motståndarssidor och på det sätt vi skriver här tycker jag håller sig inom ramarna. Vi har ju dessutom haft fortlöpande rapporter på att den här typen av problem kommer från invandrartäta områden, som ju också var fallet i den aktuella artikeln. Och att generalisera när man pratar politik är ju nödvändigt.

Några artiklar på Avpixlat menar Mats Dagerlind hade kunnat skrivas på annorlunda sätt än vad som blev eftersom de till viss del kan ha uppfattat som rasistiska. Men Mats säger samtidigt att skribenterna på Avpixlat inte alltid har publicistisk eller journalistisk utbildning och att de hela tiden utvecklas. Avpixlat har enligt Mats ett par hundra tusen läsare i veckan och för att få fram trovärdiga artiklar är de noga med källhänvisning vilket ofta blir från större medier.

– Vi har ju inflytande över den politiska debatten vilket visar sig när större medier hör av sig och lyssnar på vad vi säger. Avpixlat är ju en samlingsplats för sverigevänner och för Sverigedemokrater som har en gemensam syn på svensk invandringspolitik som oansvarig, och det är ju där vi fyller en funktion.

Med bakgrund av att Avpixlat omtalats som en aktör i en publicistisk gråzon gick Mats Dagerlind in som ansvarig utgivare för att på så vis kunna spela med samma regler som andra medier. Det innebär också att Mats står som ansvarig om något skulle hända på sajten som blir föremål för en utredning.

– Det är ju en kalkylerad risk jag tar och det har ju kommit in en del okynnesanmälningar redan, men jag tror att det lägger sig snart. Jimmie Åkessons första debattartiklar var det ju många som blev upprörda över i början men nu är det ju ingen som höjer på ögonbrynen när etablerade Sverigedemokrater uttrycker sig och vi kan nog vänta samma utveckling för oss.

Intervjuserien #valmakt

Inför riksdagsvalet i höst gästas P3 Nyheter med Karlsten av personer eller grupper som vid sidan av partierna påverkar allra mest. Har du tips på vilka vi borde intervjua? Skriv i kommentarsfältet, mejla tipsap3nyheter@sr.se eller använd #valmakt så hittar vi dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".