Arin Kaparat från Rödgrönröra. Foto: Per Palmqvist/SR
#valmakt

Arin vill att fler ska se den rödgröna röran

Arin Karapet: "Vill förtydliga att oppositionen inte står så enade"
8:05 min

De är en av få satirsidor från högerblocket och håller koll på oppositionens politik inför uppåt 10 000 följare i sociala medier. Arin Karapet är ansvarig för sajten Rödgrönröra och du hör honom i P3 Nyheter med Karlsten.

– Det finns ju ett vakuum bland borgerliga twittrare där vänstern nog blivit bättre på datt höras  än vad högern är, och där vill vi att fler från det borgerliga blocket ska höras. Och namnet Rödgrön röra har att göra med att mediebilden av partierna i opposition visar att partierna liksom står enade men så är det faktiskt inte, och det vill vi visa upp. Alla som skriver på Rödgrön röra har en politiskt tillhörighet och då hos Moderaterna, Folkpartiet eller annat borgerligt parti.

Arin säger att Rödgrön röra framför allt är för den borgerliga publiken men att material som Rödgrön röra delar på Facebook ofta från spridning även hos andra som kanske inte tidigare hade samma åsikter som Rödgrön röra. Att det finns så få satirsidor från högersidan tror Arin har att göra med modet att våga skoja till det kanske saknats på andra håll än i vänstern.

– Högern har nog varit lite fegare än vänstern när det kommer till att våga skoja lite utan kör hellre med trippla säkerhetsbälten och ska alltid vara sakliga. Och saklig ska man ju vara men det här initiativet är ju ett sätt att försöka uppmuntra fler från det borgerliga blocket att våga använda humor och satir. Bland de som följer oss är det ungefär hälften killar och hälften tjejer.

Arin berättar också att Rödgrön röra engagerar även utanför twittersfären.

– Vi får ganska många tips från vanligt folk i Sverige om vad oppositionen håller på med och en del plockar vi också upp. En del grejer vi gjort har också i sin tur plockats upp av större medier så visst har vi ett visst inflytande.

Rödgrön röra har funnits i tre månader och planen är att fortsätta arbeta fram till valet i höst. Vad som händer efter det återstår att se. 

Intervjuserien #valmakt

Inför riksdagsvalet i höst gästas P3 Nyheter med Karlsten av personer eller grupper som vid sidan av partierna påverkar allra mest. Har du tips på vilka vi borde intervjua? Skriv i kommentarsfältet, mejla tipsap3nyheter@sr.se eller använd #valmakt så hittar vi dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".