P3 Nyheter

Scenen - det handlar om att vara först och bäst

Scenen är ett fildelningsnätverk där de främsta kopierarna i världen sitter. Flera stora realise-grupper kommer från Sverige. Grupperna är indelade i olika kategorier och levererar till bland annat dvd-, musik- och spelscenen.

De som snabbast lägger upp filmerna, låtarna och spelen och delar med sig de bästa kopiorna är de grupperna hamnar högst i rang. Ju snabbare desto högre upp hamnar man i Scenen.

I september 2006 gjorde samhällsprogrammet Front i P3 en granskning av det globala nätverket, Scenen.

I Scenen finns det regler.

Man får inte läcka ut filerna från nätverket, man får inte tjäna pengar på materialet på Scenen och man får inte prata med media bland annat.

Trots det fick P3 Nyheters reporter Lars-Peter Hielle kontakt med två personer som sitter i toppen i Scenen från Sverige. Ett nätverk som den dåvarande justitieminister Thomas Bodström inte kände till trots att Antipiratbyrån berättade att Scenens läckor stod för omkring 95 procent av materialet via The Pirate bay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista