Därför visste vi inte om att G-punkten var en myt

11 min

I dag har G-punktens död varit en snackis. Men hur kommer det sig egentligen att det tagit så lång tid att upptäcka att den inte finns?

– Jag tror att det helt enkelt handlar om en könsmaktsstruktur, kvinnokroppar har inte varit lika intressanta att forska på som mäns kroppar, säger sexologen Suzann Larsdotter.

En italiensk forskare säger i dag att G-punkten är en fantasi och att det rör sig om ett större område än vi tidigare trott.

Positivt för sexlivet

Suzann Larsdotter tycker att upptäckten är bra och berättar att sexualundervisare länge har varit skeptiska mot just uttrycket G-punkt.

– Som forskningen visar handlar det inte bara om en punkt. Det handlar om flera punkter och är ganska komplext, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är jättebra att den här forskningen har kommit. Nu kan vi fokusera mer på klitoris, många gånger när kvinnor har svårt att få orgasm så handlar det om just för lite stimulans just där.

Flera områden samverkar:

Forskarens resultat, som tidskriften Nature Reviews Urology har publicerat, stärks av en stor översiktssstudie ledd av doktor Amichai Kilcevsky som är urolog vid New Haven Hospital i USA.

Den visar att det finns ingen direkt G-punkt. Däremot finns ett mycket komplext område som samverkar vid en orgasm som består av klitoris, dess inre rötter, livmodern och slidan.

Källa: Vetenskapsradion

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista