• Kinas storstäder är idag fyllda med bilar, smogg och stressade människor. Urbaniseringen går fort och alltfler människor flyttar från landsbygden och de små städerna till de stora metropolerna. Men inte alla. Vissa kineser har fått nog av jäkten, stressen och smoggen. Och istället för att endast klaga har de gjort slag i saken och flyttat från storstäderna. Många har valt att flytta till den Gamla Stan i staden Dali i provinsen Yunnan. De har lockats av den rena luften, småstadskänslan, och inte minst den omtalade, politiskt frisinnade, kulturen.

  Reportage av vår Kinakorrespondent David Carlqvist.

 • I Kina håller myndigheter och företag nu på att dämma upp en av de sista orörda floderna i landet och i Sydostasien. Det rör sig om floden Nu, som flyter från Himalaya, ned genom provinsen Yunnan och sedan vidare in i Burma och Thailand. I Yunnan är floden en del av ett mycket artrikt område som till och med är världsarvsskyddat, men floden skall likväl dämmas upp. Och det  är inte bara naturen som drabbas i Kinas jakt på så kallad miljövänlig el - även samhällen och människor hamnar i kläm. Sveriges Radios Kinakorrespondent David Carlqvist har besökt staden Liuku i västra Yunnan, där en av de fyra dammarna skall uppföras.

 • Regnskogen i de sydvästra delarna av Kina är hotad. Nere vid gränsen mot Thailand och Burma finns det till och med vilda elefanter som lever i regnskogen. Men regnskogen och den biologiska mångfalden i det här området hotas nu allt mer av alltifrån gummiplantager till traditionell kinesisk medicin, det säger professor Alice C Hughes som arbetar på Kinas vetenskapsakademi i Yunnan och forskar om miljöförändringars påverkan på den biologiska mångfalden i Sydostasien.

  Reportage av vår korrespondent David Carlqvist.

 • Vi ska till Kina där skyskrapor skjuter upp som svampar ur jorden - nästan bokstavligt. Ett företag i södra Kina har skapat en teknik för blixtbyggen av höga hus. Ett hus kan vara klart på 96 timmar. Företaget heter Broad Group och siktar nu på att bygga världens högsta skyskrapa på just det här sättet. Men det myckna skyskrapebyggandet i Kina har samtidigt börjat att kritiseras allt mer. Reportage av David Carlqvist.

 • Det har i år gått mer än 120 år sedan Mao Zedong föddes. Årsdagen av hans födelse firades på sina håll i Kina stort den 26 december i slutet av förra året. Mao är fortfarande mycket populär i Kina, och det utnyttjas av kommunistpartiet. Men det är personen Mao det handlar om, inte hans politik.

 • I Kina har fallen av lungsjukdomar nu länge ökat. En av de svåraste sjukdomarna, som har ökat kraftigt de senaste decennierna är antrakos, en form av dammlunga som ofta kallas för kolarbetarlunga. Det drabbar kolgruvearbetare som jobbar i de trånga gruvorna långt under marken, utan någon skyddsmask. Enligt vissa uppgifter lider numer miljontals före detta kolgruvearbetare i Kina av den här sjukdomen, som när den har gått för långt, inte går att bota. En av de värst drabbade områdena i Kina är provinsen Hunan. Sveriges Radios Kinakorrespondent David Carlqvist reste dit och träffade en drabbad före detta kolgruvearbetare.

 • Igår kväll raporterades att har Kim Jong Uns farbror avrättats. Innan han föll i onåd, betraktades han som Kim Jong Uns politiska mentor och den som har styrt Kin Jong Un politiskt. Men samtidigt som det politiska maktspelet den senaste tiden pågått för fullt  i hvudstaden Pyongyang, har befolkningen fortsatt att kämpa för att få mat för dagen. Vår korrespondent, David Carlqvist, har träffat en nordkorean på tillfälligt besök i Kina, som berättar om en utbredd och svår fattigdom.

 • Kina är Nordkoreas enda allierade och tillika största handelspartner och biståndsgivare. Utan Kinas stöd hade det slutna kommunistiska landet svårligen kunnat klara sig särskilt länge. Kinas stöd till Nordkorea går tillbaka mer än ett halvt sekel, till Koreakriget. Det styrande kommunistpartiet i Kina har nära band till det styrande arbetarpartiet i Nordkorea. Men på senare år har Kina börjat att bli mer reserverat gentemot sitt grannland. Ledarskapet i Peking oroas över Nordkoreas aggressivitet och nyckfullhet, och Pekings försök att få Nordkorea att öppna upp sig mot omvärlden har hittills kommit till korta. Och även bland befolkningen i det numer marknadsekonomiska Kina finns det en stor skepsis gentemot Nordkorea. Reportage av David Carlqvist.

 • Vi får följa med en av alla de tusentals fillipinare som förtvivlat letar efter sina anhöriga i förödelsen efter tyfonen. Eldi Kalbadores hade ingen aning om vad som hänt hans mamma och ettåriga dotter. Vår korrespondent David Carlqvist slog följe med honom upp i det otillgängliga kuperade inlandet för att söka svaret.

 • Filippinerna - vi möter en kvinna som nyligen flyttade hem med sin familj igen från Storbrittanien. Men efter tyfonen står hon själv kvar och vad ska hon göra nu? Reportage av David Carlqvist.

 • Xi Jinping har lett världens folkrikaste land i ett år nu. Vad har det satt för spår? Sveriges Radios kinakorrespondent David Carlqvist rapporterar.

 • För kinesiska affärsmän finns det stora pengar att tjäna på handeln med Nordkorea. Inte minst har importen av tavlor från Nordkorea till Kina det senaste decenniet vuxit till en oerhört lukrativ verksamhet för de kinesiska importörerna.

 • Befolkningen i Kina börjar mer och mer leva som befolkningen i västvärlden, med allt vad det för med sig av livsstilsjukdomar och övervikt. Inte minst datorspelande har fått unga kinesers kondition att försämras på senare år. Men samtidigt börjar fler och fler kineser att intressera sig för träning. Till och med Friskis och Svettis-konceptet håller på att spridas till Kina, och när Peking maraton nyss gick av stapeln var det fler som sprang än någonsin tidigare. Reportage av David Carlqvist.

 • I Kina sitter över en och en halv miljon personer i fängelse och tusentals människor avrättas varje år. Men det är inte bara de som begått och dömts för brott som straffas. Indirekt straffas även de dömdas barn. Det finns nämligen inget system för att ta hand om barnen till dömda brottslingar i Kina. Problemet förvärras av en utbredd uppfattning att "kriminalitet går i släkten", vilket gör att barnen än mer hamnar utanför samhället. Hundratusentals barn blir således varje år förvisade till tiggeri, prostitution och kriminalitet. Men det finns de som bryr sig - utanför Peking har en frivilligorganisation startat ett hem för de här barnen. Reportage av David Carlqvist.

 • Kinesiska unga kvinnor som fortfarande är ogifta och barnlösa vid 27-28 års ålder, betraktas av många i samhället som misslyckade. Det finns till och med en term för dem, Sheng-Nü, som betyder på ett ungeför "överbliven kvinna". Även om attityderna håller på att förändras är det många föräldrar, som i ettbarnspolitikens Kina, är djupt oroade över sina ogifta döttrar och för den delen även ogifta söner. Pressen från föräldrarna att hitta en partner är ofta hård. Men vissa föräldrar nöjer sig inte med att pressa sina barn, många försöker även ta saken i egna händer. I Peking träffas tusentals oroliga föräldrar varje helg i en park, för att försöka hitta en lämplig partner åt sitt ännu ogifta barn. Reportage av Daniel Carlqvist.