De frisläppta Etiopiensvenskarna

De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Shibbye fängslades i Etiopien i juli 2011, och dömdes i december samma år till 11 års fängelse för bland annat terrorbrott. Den 10 september 2012 meddelade etiopiska UD att de benådats, och de kunde lämna landet. Den 14 september kom de tillbaka till Sverige.

 • Frilansjournalisten Martin Schibbye drar tillsammans med ett gäng andra journalister igång ett projekt för gräsrotsfinansierad utrikesjournalistik: Blank spot projekt. Syftet är att skapa förutsättningar för reportage från platser som få journalister besöker idag och som är vita fläckar i mediebevakningen. Det ska alltså bygga på att publiken bidrar med startkapitalet till projektet.

 • Svenske läkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i 21 månader utan vare sig någon dom eller individuell rättegång. Nu bekräftar utrikesdepartementet att Sverige konfronterat etiopiska företrädare med uppgifterna. Läkarens dotter menar att UD:s insats inte räcker.

 • Utrikesdepartementet använde anhöriga för att styra mediebilden av Martin och Johan
  I 14 månader satt Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Etiopien. De först dagarna, i juli 2011, var gripandet en stor nyhet, inte bara i svenska medier men ganska snart hände något. Det blev tyst i medierna. Det här väckte en hel del irritation bland engagerade kollegor. I en debatt efter frisläppandet hävdade flera debattörer att tystnaden berodde att de stora medierna såg på Martin och Johan som aktivister snarare än journalister. 

  Men nu kan vi visa att tystnaden var en del i UD:s strategi. Och att man använde de anhöriga för att driva igenom den och få tyst på medierna. Vi kan också visa att UD:s språkregler inte alltid berättade sanningen.

  Vi har begärt ut alla handlingar i ärendet och gått igenom hundratals dokument från UD. Och vi kan nu berätta om spelet som pågick bakom kulisserna under 14 månader. 

  TV4 kritiseras för att sprida ovetenskapliga metoder som hypnos och astrologi
  TV4: s program Nyhetsmorgon har senaste tiden tagit med tittarna på en del resor i förnuftets utmarker, där man fått möta flummiga teorier, övernaturligheter och påstådda behandlingar som har föga med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra. 
  Det har varit rena svängdörrarna till alternativscenen där företagare med vitt skilda metoder fått komma och marknadsföra sig och sina idéer utan kritiska frågor. I somras hade man under rubriken "Slipp krämpor med en basisk kropp" en gäst som menade att dagens människokroppar är som försurade sjöar och att kalkpulver som hon sålde kunde bota allt från mjäll till njursvikt och epilepsi. 
  Hösten fortsatte med att Vivica Linde komma och berätta om hur det är att vara ett medium. På årets första dag användes både en spåkvinna OCH en astrolog för att berätta om hur 2013 blir. Och förra helgen för att prata om tips på hur man slutar röka så bjöd man in - en hypnotisör. 

  Psykologer har rasat i veckan och menar att TV4 både är vårdslösa och sprider ovetenskapliga metoder. 

 • P1 MORGON FREDAG 28 DECEMBER

  Han är ambassadören som verkade bakom kulisserna när de två svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, greps av etiopisk militär i Ogadenprovinsen och kvarhölls i 438 dagar. Hör Jens Odlander berätta med egna ord.

 • Efter 14 månader i det ökända Kalityfängelset i Etiopien blev de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson till slut frisläppta. Nu är de hemma i Sverige igen och berättar om tiden som fängslade och dömda till 11 års fängelse för bland annat terrorbrott. Martin Schibbye och Johan Persson medverkar.

 • När de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye mötte den svenska pressen på hemmaplan för första gången var frågorna många. Under en dryg timme svarade de två om skenavrättningar, tiden i fängelset och iscensatta filminspelningar.

 • Ekot direktrapporterade från presskonferensen med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som efter 14 månader i etiopiskt fängelse nu har kommit hem till Sverige.

 • De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som suttit fängslade i Etiopien i 14 månader har efter frigivningen i måndags nu landat på Arlanda efter att ha flugit från Istanbul där de vilat upp sig i tre dagar. De mötte sina anhöriga med stora kramar på Arlanda. Klockan 13.15 ska de hålla en presskonferens i ABF-huset i Stockholm, som Ekot direktrapporterar från på webben.

 • P1-Morgon fredag 14 september

  Anna Roxvall journalist, kollega och vän med etiopiensvenskarna Johan Persson och Martin Schibbye har mött upp sina vänner på hemlig ort och kommer under dagen att flyga tillsammans med hem till Sverige. Frågan är vad som nu kommer att hända med deras journalistiska arbete som avbröts när de greps i Ogaden-området? Samtal med Anna Roxvall.

  Sveriges televisons Uppdrag Granskning har följt Perssons och Schibbyes anhöriga under ett års tid och har haft underhandsinformation om de diplomatiska turerna. Men på grund av svenskarnas utsatta läge har Uppdrag Granskning inte kunnat publicera förrän nu. Samtal med Carolina Jemsby, reporter på Uppdrag Granskning.

 • I dag landar de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson på Arlanda efter över fjorton månader i etiopiskt fängelse.

  De senaste dagarna har det kommit fram flera uppgifter som kan tolkas som att etiopiska myndigheter fejkade bevis som användes under rättegången mot dem. Det tillbakavisas av ordföranden i Etiopiens benådningskommitté i en exklusiv intervju från Addis Abeba.

 • De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson utsattes för skenavrättningar i samband med gripandet i Etiopien i fjol. Det avslöjar nu anhöriga till svenskarna efter att de släpptes ur fängelset i måndags.

 • De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som i måndags släpptes ut från fängelset i Addis Abeba kommer hem till Sverige på fredag förmiddag och kommer då att hålla en presskonferens i centrala Stockholm.

 • De etiopiska videofilmer som användes som bevis mot journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye är en bluff och iscensatta. Det rapporterar Sveriges Television som tagit del av oredigerat råmaterial till filmerna.