• Enligt migrationsverket finns det idag 29 barn som lider av så kallat uppgivenhetssyndrom. För ett år sedan berättade vi i P1-morgon om Maria som då låg okontaktbar i sin säng och fick mat genom en sond. Hur mår hon nu? P1-morgons reporter Johanna Sjövall har återvänt till Maria. Hör också Carl-Magnus Forslund, läkare på BUP-Malmö, som i en studie följt upp hur det gått för några av de barn som vårdats för uppgivenhetssyndrom.

 • Forskare vet allt mer om apati och vad det är som gör att vissa barn i asylprocessen insjuknar i så kallat uppgivenhetssyndrom. En sak som man däremot fortfarande vet lite om är hur de som blir liggande i detta komaliknande tillstånd själva upplever det och hur det är att efter i flera år ha legat apatisk komma tillbaka till livet. Vi har träffat Emilija som under ett och ett halvt år låg i sin säng och vårdades som ett spädbarn av sina föräldrar. Reportage av Johanna Sjövall.

 • 13 föräldrar till apatiska barn anmäldes av Migrationsverket för att att de medvetet skulle ha gjort sina barn apatiska genom att förgifta dem eller på annat sätt förmå dem att simulera sjukdomen. Syftet skulle ha varit för att få uppehållsstillstånd. I dag har de här barnens sjukdomstillstånd erkänts av Socialstyrelsen och de har fått en egen diagnos - uppgivenhetssyndrom. Men någon ursäkt fick aldrig föräldrarna. Reportage av Johanna Sjövall som träffat en av de tidigare misstänkligjorda mammorna.

   

  Efterföljande samtal med Kristina Höj Larsson, migrationspolitisktalesperson för Vänsterpartiet samt Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

 • När de första fallen av apatiska barn upptäcktes i början av 2000-talet var det en politiskt känslig fråga. Socialstyrelsen har nu satt ner foten i hur man ska beskriva de apatiska barnens medicinska tillstånd. Hör mer om detta i Johanna Sjövalls reportage, där vi även besöker en familj med en dotter som legat apatisk i två år men som nu sakta vaknar upp från sitt tillstånd.

  Hör också Anders Hjern, professor på Stockholms universitet och redaktör till boken "Från apati till aktivitet" och Mattias Lindwall, kurator på BUP:s asylpsykiatriska enhet i Stockholm.

 • I P1-morgon tar vi upp frågan om situationen för de apatiska barnen. Vad har hänt sedan migrationsöverdomstolens beslut 2009, då en svårt apatisk pojke beviljades uppehållstillstånd? P1-morgons Johanna Sjövall har träffat "Maria" som har legat helt apatisk i över ett halvår.

  Anette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket och Eva Wilks, aktiv i Etikkommissionen som arbetar för mänskliga rättigheter i asylprocessen, möts i en debatt om de apatiska barnen.

 • Inom kort kommer Socialstyrelsen ut med en vägledning kring hur vården ska arbeta med apatiska barn, barn som under asylprocessen hamnar i ett tillstånd där de inte längre orkar öppna ögonen utan blir liggande apatiska och slutar att äta.Vår reporter har träffat den läkare som är ansvarig för vården i Stockholm och hon har också besökt Stockholms stadsteater där det inom kort är premiär för pjäsen "Apatiska för nybörjare". Reportage av Johanna Sjövall. Pjäsen är inspirerad av boken "Dom apatiska" av författaren Gellert Tamas, som också medverkar i P1-morgon.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista